ΠολιτισμόςΒιβλίο

Οι τρεις τελευταίες αναγνωστικές προτάσεις για το 2023

Η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη προτείνει τα τελευταία βιβλία της χρονιάς.

Όσο πλησιάζουμε στις εορταστικές μέρες ανάπαυλας, τόσο πληθαίνουν οι επιλογές ανάγνωσης καλών βιβλίων.
Ας μην αφήσουμε το τοπίο θολό…

Βασιλικό αίμα
Aimée Carter

Εκδόσεις Ψυχογιός

Είστε έτοιμοι να λάβετε μέρος σε διαμάχες βασιλιάδων και παιχνίδια εξουσίας; Αν ναι, τότε το «Βασιλικό Αίμα» της συγγραφέως Aimée Carter είναι το ιδανικό ανάγνωσμα για εσάς. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η μετάφραση είναι της Πηνελόπης Τριαδά.

Αφού αποβάλλεται από ένα ακόμη οικοτροφείο στην Αμερική, η Έβαν οδηγείται βιαστικά στον άγνωστο ως τώρα πατέρα της και μονάρχη της Αγγλίας, έναν πατέρα που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει. Φτάνοντας στο Κάστρο του Ουίνδσορ, η απροσδόκητη απάντηση του βασιλιά Αλέξανδρου και η ψυχρή υποδοχή από τη θετή μητέρα της, τη βασίλισσα, και την ετεροθαλή αδερφή της, την πριγκίπισσα Μέιζι, κάνουν την Έβαν να λαχταρά να επιστρέψει στο σπίτι της, αν και ξέρει καλά να κρατά μυστικά. Ωστόσο, οι ελπίδες της γκρεμίζονται όταν η πραγματική της ταυτότητα διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης, φέρνοντάς την στο προσκήνιο και υποβάλλοντάς την σε αμέτρητους παράλογους, αγενείς και εντελώς ψευδείς τίτλους. Μέσα σε μια στιγμή γίνεται η γαλαζοαίματη που όλοι μισούν. Συνηθισμένη σε μεγάλες προκλήσεις, τι θα κάνει όταν όλοι οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι φαίνεται να συνεργάζονται για να αμαυρώσουν τη φήμη της γράφοντας ψέματα για το παρελθόν της και σταυρώνοντάς την;

Τη στιγμή που η Έβαν πρόκειται να συστηθεί στην υψηλή κοινωνία, ένα σοκαριστικό περιστατικό συμβαίνει σε ένα πάρτι: ο γιος ενός διακεκριμένου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης ανακαλύπτεται νεκρός. Ξαφνικά, η ίδια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας για φόνο, καθώς χαρακτηρίζεται ως βασική ύποπτος. Φαίνεται πως ήταν η τελευταία που είχε δει ζωντανό τον Τζάσπερ. Η κοπέλα είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από εκείνη τη μυστηριώδη δολοφονία και να ξεδιαλύνει το θανατηφόρο σκάνδαλο, θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο τον θρόνο, την ώρα που προσπαθεί να συγχωρέσει τον ίδιο της τον πατέρα για χρόνια παραμέλησής της.

Όσο περισσότερο ψάχνει για απαντήσεις ανάμεσα στους δολοπλόκους του παλατιού, τόσο πιο δυσδιάκριτο είναι για την Έβανς, την επονομαζόμενη «δολοφονική πριγκίπισσα» να καταλήξει ποιον μπορεί να αληθινά να εμπιστευτεί. Ωστόσο, με την υποστήριξη του συμπονετικού και συμπαθητικού ανιψιού της βασίλισσας, του Λόρδου Κιτ, ξεκινά μια αποστολή να καθαρίσει το όνομά της και να αποκαλύψει τον πραγματικό δράστη.

Ποιος είναι ο blogger που προκαλεί εικασίες μέσα από αποκαλύψεις κρυμμένων αληθειών και σκανδαλώδεις υποθέσεις; Εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα: ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από την πλήρη καταστροφή της φήμης της Έβανς;

Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας αισθηματικής σειράς σασπένς και ανατροπών που απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό. Οι σελίδες του βιβλίου ξεχειλίζουν από ίντριγκες, διαμάχες και βασιλικούς έρωτες. Θα σας γοητεύσει η αγάπη που χτίζεται μεταξύ της τολμηρής Έβαν και του Κιτ αλλά και η βαθιά συμπόνια της Έβαν για τη μητέρα της. Θα λατρέψετε την πολυπλοκότητα με την οποία η συγγραφέας χειρίζεται δύσκολες έννοιες, όπως η ψυχική υγεία και οι επιθέσεις. Περιμένουμε με αδημονία το δεύτερο μέρος της σειράς.

 
Στα δίχτυα του έρωτα
Tessa Bailey

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου και ανυπομονούσα να το διαβάσω ήταν το «Στα δίχτυα του έρωτα» της συγγραφέως Tessa Bailey. Κυκλοφορεί από της Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η μετάφραση ανήκει στην Κέλλη Κριτικού.

Τι μας επιφυλάσσουν αυτή τη φορά οι αδερφές Μπέλινγκερ; H Χάνα, αδερφή της Πάιπερ, δουλεύει ως βοηθός παραγωγού  κι όταν της δίνεται η ευκαιρία, προτείνει να γυριστούν κάποιες σκηνές στο Γουέστπορτ. Εκεί θα μείνει στο σπίτι του καλύτερού της φίλου, του Φοξ και κολλητού του Μπρέινεν, μνηστήρα της Πάιπερ, τους οποίους είχαμε συναντήσει στο πρώτο μέρος της σειράς «Συνέβη ένα καλοκαίρι».

Δύο χαρακτήρες από διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται με τον καλύτερο τρόπο…

Ο Φοξ, ένας αδιόρθωτος καρδιοκατακτητής, απ’ τη στιγμή που ξεκίνησε να επικοινωνεί με την Χάνα, παραμέρισε όλες τις υπόλοιπες γυναίκες/αντικείμενα. Η Χάνα δεν τον κοίταξε ποτέ ερωτικά, όντας ερωτευμένη δύο χρόνια με το αφεντικό της, τον Σεργκέι. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Φοξ, προσπαθεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του. Ωστόσο, καθώς τα όρια μεταξύ συντροφικότητας και ερωτοτροπίας γίνονται θολά, η Χάνα συνειδητοποιεί ότι τα αισθήματά της για τον Φοξ δεν είναι και τόσο φιλικά, όπως φαινομενικά υποστηρίζει. Τι θα γίνει όμως όταν αναγκάζεται να συγκατοίκησει μαζί του; Θα είναι ειλικρινείς με τις καρδιές τους;

Πρόκειται για ένα αισθηματικό μυθιστόρημα που εστιάζει κυρίως στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, κάτι που μου άρεσε περισσότερο σε σχέση με το πρώτο μέρος όπου το ερωτικό στοιχείο ήταν διάχυτο. Δεν υπάρχουν υψηλές εντάσεις εδώ. Η συγγραφέας επιστρέφει με ακόμα μία απολαυστική ρομαντική ιστορία γρήγορου ρυθμού, όπου δεν λείπει το χιούμορ, με πρωταγωνιστή έναν γοητευτικό καρδιοκατακτητή που ερωτεύεται την καλύτερή του φίλη, ενόσω τη βοηθάει να κερδίσει έναν άλλον άντρα… Αξίζει να το διαβάσετε.

 
Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι
Γρηγόρης Βασιλειάδης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Τόλμησε το μπορείς! Το βιβλίο «Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι» του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή Γρηγόρη Βασιλειάδη επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η επιμέλεια ανήκει στον Γιώργο Γιαννούση και η δημιουργία εξωφύλλου στην Τζίνα Γεωργίου.

Μη διστάσετε να νιώσετε φόβο! Αποκτήστε την ικανότητα της επιθυμίας και ζήστε τη χαρά! Εκφράστε τα βάσανά σας! Γίνετε μάρτυρας του αληθινού σας εαυτού σε όλη του την αυθεντικότητα!

Ο ρόλος του «καπετάνιου» της ζωής σου ανήκει αποκλειστικά σε σένα! Το ταξίδι από τον φόβο της σκιάς στο φως της επίγνωσης ξεκινά.

Ξεκινήστε αγκαλιάζοντας τον αληθινό σας εαυτό. Μόλις ενσωματώσετε πλήρως την αυθεντική σας ταυτότητα, μοιραστείτε τη γενναιόδωρα με άλλους. Όταν η επιθυμία σας για κάτι είναι πραγματικά γνήσια, τελικά μεταμορφώνεται σε αυτό ακριβώς που επιθυμείτε!

Το βιβλίο συνέπεσε σε μια περίοδο προσωπικών μου αλλαγών, ένα ταξίδι δύσκολο και επίπονο, καθώς το να διαλύσεις πεποιθήσεις και στερεότυπα σαράντα ετών και να σε ξαναχτίσεις δεν είναι ό, τι πιο εύκολο. «Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι» δεν σου κουνάει το δάχτυλο αλλά εμβαθύνει στη σημασία του ψυχοθεραπευτικού ταξιδιού, διερευνώντας πώς τα άτομα μπορούν να εμβαθύνουν στην καρδιά της σύνδεσης και της συντροφικότητας. Η κύρια εστίασή του είναι να ξεδιαλύνει τις πολυπλοκότητες που συναντούν οι σύγχρονες ελληνικές οικογένειες και οι γάμοι, προσφέροντας μια νέα ματιά, προοπτική και αίσθηση αισιοδοξίας.

Στο στόχαστρο του αναγνώσματος οι οικογενειακές σχέσεις, η ενηλικίωση, η κατάθλιψη, η μοναχικότητα, η αυτοεπένδυση, η αποδοχή συναισθημάτων, η ψυχοθεραπεία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο-οδηγό προς την εξερεύνηση του αιώνιου συνοδοιπόρου μας, του ίδιου του εαυτού μας. Μην κοιτάτε πρόχειρα σε άλλους καθρέφτες αλλά εστιάστε αντίθετα στη δική σας αντανάκλαση. Σπάστε τα στερεότυπα, οραματιστείτε και γίνετε αυτό που ονειρεύεστε. Μπορεί η μετάβαση να είναι δύσκολη και επίπονη αλλά το αποτέλεσμα, πιστέψτε με, θα σας ανταμείψει.

 

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις προτάσεις βιβλίων στην καρδιά του Μάη

Σε αναζήτηση της επόμενης ανάγνωσης

Ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων από τρεις εκδοτικούς οίκους