ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μια νύχτα με τους Καλικάντζαρους» στον Βυσσινόκηπο

Την παράσταση θεάτρου κούκλας «Μια νύχτα με τους Καλικάντζαρους», με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, βασισμένη στο κείμενο του Στρατή Μυριβήλη «Τα παγανά» και στα ηπειρώτικα έθιμα του Δωδεκαήμερου, παρουσιάζει η Κουκλοθεατρική Σκηνή «Βυσσινόκηπος».

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επτά παραστάσεις Κυριακές 10 και 17 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, την Τρίτη 26, την Τετάρτη 27 και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, στη Μικρή Σκηνή του Βυσσινόκηπου (Βεργίνας και Πανταζίδη γωνία).
Λίγα λόγια για το έργο: Πλησιάζουν οι γιορτές. Ο παππούς και η γιαγιά κοντά στο αναμμένο τζάκι αρχίζουν τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Η γιαγιά ξέρει όλα τα κόλπα των καλικάντζαρων και κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για να εμποδίσει την επίσκεψή τους. Ο παππούς όμως θα ήθελε πολύ να ξανασυναντήσει τον Καλικάντζαρο Παγανό όπως παλιά, όταν ήταν παιδί… Είναι μεσάνυχτα. Απόλυτη ησυχία βασιλεύει στο σπίτι. Και ξαφνικά… Πατ κιουτ! Τσιφ τσαφ!
Στην παράσταση παίζουν επτά κούκλες (άμεσου χειρισμού, μαρότες και γαντόκουκλες). Η κουκλοθεατρική διασκευή, η σκηνοθεσία και οι στίχοι είναι της Εβίτας Αγγέλη, το σενάριο και η επιμέλεια κειμένου της Γιάννας Νότη, η μουσική σύνθεση και επιμέλεια του Βαγγέλη Πεπόνη, τα σκηνικά της Μάλας Αργυροπούλου και τα κοστούμια της Παρασκευής Ευαγγέλου. Παίζουν οι Εβίτα Αγγέλη, Γιάννα Νότη και Μάλα Αργυροπούλου.
Διάρκεια παράστασης 55′. Γενική είσοδος 9 ευρώ. Προπώληση στο Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης και στον Βυσσινόκηπο, και ηλεκτρονικά από το viva.gr. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 6977238367.

«Εργαστήρι με γονείς και ζαβολιές»

Με αφορμή τους αγαπημένους ταραξίες του Δωδεκαήμερου, το παιδί και ο γονέας γίνονται μια ομάδα και μαζί κατασκευάζουν μια χριστουγεννιάτικη γαντόκουκλα καλικάντζαρο.
Πριν την κατασκευή παρουσιάζεται μια σύντομη κουκλοθεατρική ιστορία με γαντόκουκλες, προκειμένου να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες με το κουκλοθέατρο και τη διαδικασία της εμψύχωσης της θεατρικής κούκλας. Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα αποφασίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θέλει να δώσει στη θεατρική κούκλα που θα δημιουργήσει.
Για την κατασκευή απαιτείται πληθώρα υλικών, τα οποία διατίθενται από το εργαστήρι.
Οι συμμετέχοντες μπορούν προαιρετικά να έχουν το δικό τους ψαλίδι και ένα κομμάτι ύφασμα της αρεσκείας τους διαστάσεων 40×40.
Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 90 λεπτά περίπου και το κόστος 20ευρώ. Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Βυσσινόκηπου και για όσα άτομα παρακολουθήσουν την παράσταση, το κόστος διαμορφώνεται στα 15 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο 6977238367
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα.

Σχετικά άρθρα

«Ο Καραγκιόζης γιατρός» σε Αμφιθέα, Σταυράκι και Μάζια

Ηπειρωτικός Αγών

«Το κουδουνάκι» σε χριστουγεννιάτικη διασκευή

Χορός, θέατρο και κουκλοθέατρο με επίκεντρο τη γυναίκα

Αποστόλης Τζελέτας