ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«To Δίλημμα του Αυτοκράτορα» για σχολεία και όχι μόνο

Με την έναρξη της Παιδικής Σκηνής, που για τον φετινό χειμώνα θα παρουσιάσει την παράσταση «To Δίλημμα του Αυτοκράτορα» των Αλέξανδρου Ράπτη και Φώτη Δούσου, εγκαινιάζει τη νέα θεατρική σεζόν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Το έργο βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο Αυτοκράτορας και το Αηδόνι», το οποίο εξετάζει τη σχέση ενός μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Τενγκ Τουν Τε είναι βαριά θλιμμένος και ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει χαρούμενος είναι αν ακούσει το θεραπευτικό τραγούδι ενός σπάνιου μαγικού αηδονιού. Αυλικοί και υπηρέτες τρέχουν στα πέρατα της Κίνας, το βρίσκουν και το πείθουν να έρθει στο παλάτι για να σώσει τον αυτοκράτορά τους. Ο αυτοκράτορας όντως γίνεται καλά. Μια μέρα όμως ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας του στέλνει για δώρο ένα μηχανικό αηδόνι που τραγουδάει το ίδιο καλά με το δικό του. Το μηχανικό αηδόνι, αν και δε νιώθει αληθινά συναισθήματα, δεν κουράζεται και δε βραχνιάζει ποτέ. Ο αυτοκράτορας είναι σε δίλημμα. Ποιο από τα δύο αηδόνια να κρατήσει;
«Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα» διατηρεί τις βασικές δομές του μύθου και εστιάζει στη σύγκρουση, που φέρνει η χρήση της νέας τεχνολογίας απέναντι στη φυσικότητα του, μέχρι πρότινος, τρόπου ζωής των ανθρώπων. Δεν οδηγείται σε εύκολα συμπεράσματα και δεν απορρίπτει το ένα ή το άλλο μοντέλο ζωής. Στόχος του είναι να φωτίσει με ευκρίνεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε κατάστασης, να προβληματίσει τους μικρούς θεατές και να ανοίξει μαζί τους έναν γόνιμο διάλογο.
Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ράπτη και τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Τριανταφυλλιά Πάντου, Μαρία Παπαγιαννάκη και Κώστας Χατζηγεωργίου. Οι χορογραφίες είναι της Λάουρας Τσιάτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γιώτας Ορφανίδου, η πρωτότυπη μουσική του Hippo Theatre Group και οι φωτισμοί του Απόστολου Κουτσιανικούλη.

Οι παραστάσεις στο «Καμπέρειο» θέατρο ξεκινούν για τα σχολεία από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν έως τις 20 Δεκεμβρίου. Η επίσημη πρεμιέρα, που θα είναι ανοιχτή προς το κοινό των Ιωαννίνων, θα δοθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

«To Δίλημμα του Αυτοκράτορα» σε μια διαδραστική παράσταση

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Ένα παραμύθι που δεν ξεχωρίζει κανέναν

Τιτίκα Τζάλλα

«Μια Γιορτή στου Νουριάν» για 10.000 μαθητές και όχι μόνο

Αποστόλης Τζελέτας