Παλιά Γιάννενα

Ηπειρωτικός Αγών: 92 χρόνια τα Γιάννενα στην πρώτη σελίδα

Ο Ηπειρωτικός Αγών παρουσιάσει στιγμές της καθημερινότητας από τα παλιά Γιάννενα μέσα από το ιστορικό του αρχείο. Ξεφυλλίζοντας τις περίπου 25.000 εκδόσεις της εφημερίδας, ο Η.Α. δίνει στους αναγνώστες του την ευκαιρία να ρίξουν μία ματιά στις ειδήσεις που οι συντάκτες αξιολογούσαν ως σημαντικές από το 1927 μέχρι σήμερα.

17.07.1927: Ήρχισεν η κυκλοφορία του Κάρλ Μάρξ

Ήρχισεν η κυκλοφορία των τευχών του κλασικού Κεφαλαίου του Κάρλ Μάρξ, το οποίον εκδίδει το εν Αθήναις Διεθνές Βιβλιοπωλείον Ακαδημαικόν (γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου 8) και πωλέιται εις όλα τα βιβλιοπωλεία και τα υποπρακτορεία των εφημερίδων (σελίδες 100 δραχμάς 12).

Συνδρομηταί εγγράφονται εις  το Ακαδημαικόν και στους κατα τόπους αντιπροσώπους του δια το όλον έργον 10 τόμοι δεμένοι σελίδες 3.500 εν όλω δραχμ. 500 εί, 10 μηνιαίας δόσεις προκαταβαλλομένης μόνον της α΄ δόσεως.
Εν Ιωαννίνοις πωλείται εις το βιβλιοπωλείον “Ο Ερμής” Κ. Τόδουλου και Ι. Παπαβρανούση.

17.07.1927: Οι ηλεκτροτεχνίται της πόλεώς μας

Πληροφορούμεθα εγκύρως ότι οι διαφορου ηλεκτροτεχνίται της πόλεώς μας ενήργησαν και έλαβον την σχετικήν άδειαν παρά του Υπουργείου της Συγκοινωνίας δια την κατασκευήν εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων καταβάλλοντες ήδη και την υπο του Νόμου καθοριζομένην χρηματικήν εγγύησιν.
Ούτως θα κατορθωρή ώστε αι εσωτερικαί ηλεκτρικαί εγκαταστάσεις να στοιχίσουν πολύ ευθυναί.

17.07.1927: Ηπειρωτική μανδολινάτα

Ο Διευθυντής του εξοχικού καφενείου Κουραμπάς προέβη εις την εγκατάστασιν ηλεκτροφωτισμού εν τω κήπω του Καφενείου. Επίσης συνεβλήθη μετα της Ηπειρωτικής μανδολινάτας, η οποία θα παίζη εκάστην Τρίτην και Κυριακήν.

18.07.1927: Επικίνδυνος εκδίκησις (Πυρκαϊά στα ασπρόρουχα)

Η πλύντρια Μαργιολή ..άσ.ου (επίθετο δυσανάγνωστο) δια λόγους επαγγελματικής αντιζηλίας έθεσε πύρ εις την οικίαν της συναδέλφου της Ελένης Δημ Καμμένη και ειδικώς επι των ασπρορρούχων, τα οποία η δευτέρα θα έπλυνε.

Η πράξις έγινεν εγκαίρως αντιληπτή και ούτω απεφεύχθη πυρκαιά. Αμφότερα κατοικούν εντός του φρουρίου. Η δράστις συνελήφθη.

19.07.1927 Εμφάνισις συμμορίας (με μάλινχερ και μάουζερ)

Κατά εξακριβωμένας μας πληροφορίας εις την Σκάλαν Κεραμίτσας ενεφανίσθη τεραμελής συμμορία. Ταύτης τα δύο μεν μέλη ήταν οπλισμένα με μάλινχερ βραχύκανο, και στολήν ο μέν είς αλβανικήν, ο δ΄ έτερος μαύρην εγχωρίαν.

Τα δε δύο άλλα μέλη είχον οπλισμό μάουζερ και στολήν χωρικού. Η ως άνω συμμορία ενήδρευεν εις την Σκάλαν Κεραμίτσας και συλλαβούσα δύο διερχομένους χωρικούς εκ της Αραχώβης τους εκράτησεν παρ΄εαυτή μέχρι των νυχτερινών ωρών, οπότε έχουσα τούτους ως οδηγούς ώδευσεν επι αρκετόν διάστημα. Ακολούθως δε αφού εζήτησε και έλαβε πληροφορίας απο τους χωρικούς δια τον δρόμον όστις οδηγεί εις τα Ιωάννινα, τους απέλυσεν, αφού πρώτον τους αφήρεσε πάν ό,τι έφερον οι χωρικοί μεθ΄εαυτών, ειπούσα εις αυτούς ότι τους εκράτησε δια να μη δόσουν πληροφορίας περί της εμφανίσεώς της.