ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αναστολή πλειστηριασμών ζητά το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Πολιτική απόφαση για την προστασία των δανειοληπτών από την πίεση των τραπεζών ζητά το Επιμελητήριο Ιωαννίνων από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με επιστολή που απευθύνεται και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), μετά την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διαπραγματευτική ικανότητα των οφειλετών απέναντι στις εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων, τους λεγόμενους «servicers».

Με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνεται ότι είναι η ώρα πραγματοποιηθεί μια επί της ουσίας συνάντηση με την ΚΕΕΕ και να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων αποκλειστικά τα ζητήματα των τραπεζών που καθημερινά διογκώνονται, με τους μικρομεσαίους κυρίως επιχειρηματίες να οδηγούνται σε αδιέξοδο και απόλυτη καταστροφή.
«Έχουμε τονίσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι και με δικές μας αφαιμάξεις το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στάθηκε όρθιο μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά η συμβολή του τα τελευταία χρόνια δεν είναι η προσήκουσα προς όλους εμάς.
Η σκληρή πολιτική των τραπεζών όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στον Έλληνα επιχειρηματία και δίνει τη δυνατότητα, μέσω και των πλειστηριασμών, πραγματικά να τον εξαφανίσει.
Δεν μπορεί σε αυτή την χώρα ακόμη και σήμερα ο μόνος κερδισμένος να είναι το τραπεζικό σύστημα και ο μόνιμα χαμένος ο Έλληνας επιχειρηματίας. Τα κέρδη τους αυξάνονται διαρκώς, την ώρα που οι τζίροι μας μειώνονται, στα δάνεια μας συνεχόμενα προσαρμόζονται οι δόσεις προς τα πάνω, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι οι τράπεζες, σε ένα μεγάλο τμήμα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, έχουν ανοιχτή την πόρτα μόνο για να τους πλειστηριάσει τα οικογενειακά αλλά και τα επαγγελματικά τους ακίνητα και όχι για να τους στηρίξει για την επιβίωση τους αλλά και την αναπτυξιακή τους πορεία», τονίζει ο κ. Δημητρίου, ζητώντας από τους υπουργούς να επιβληθούν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας προς όφελος της επιχειρηματικότητας και των οικογενειών τους.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζητά αναστολή των πλειστηριασμών, επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των επαγγελματικών ακινήτων, ενέργειες για πιστωτική επέκταση, καθώς και για μια σειρά ρυθμίσεις που το σύνολο του Επιμελητηριακού κόσμου ζητά με επιστολές και τοποθετήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ

Ένα «ταξίδι» στις γεύσεις του τόπου μας