ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ανακατατάξεις στον «χάρτη» της επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Κλείνουν εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις μεταποίησης και ανοίγουν ταχυφαγεία και καταστήματα παροχής υπηρεσιών στον χώρο της ενέργειας στην πόλη των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις ατομικές επιχειρήσεις που άνοιξαν και σε εκείνες που έκλεισαν στους τομείς των εμπορίου, της μεταποίησης και τους τουρισμού στην περιοχή, ήταν μεγάλη το 2022, λόγω και της πίεσης που άσκησε το μεγάλο ενεργειακό κόστος, αφήνοντας αρνητικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου.
Στο εμπορικό τμήμα έκλεισαν 28 επιχειρήσεις και άνοιξαν επτά, στη μεταποίηση έκλεισαν 32 και άνοιξαν μόλις τρεις, ενώ στον τουρισμό έκλεισαν 10 επιχειρήσεις και άνοιξε μόλις μία. Θετικό πρόσημα είχε ο τομέας των υπηρεσιών, με τον κ. Δημητρίου να σημειώνει πως με μια πιο ενδελεχή εξέταση, αποτυπώνεται αφενός η μη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τα λουκέτα, και αφετέρου η τάση της εποχής, δηλαδή ο κλάδος της ενέργειας.
Από εκεί και πέρα, τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής, όσο και ολόκληρης της χώρα, εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το άμεσο μέλλον, στο «Βαρόμετρο» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε συνολικό δείγμα 2.403 ατόμων (1.202 καταναλωτές και 1.201 επιχειρήσεις).
Σύμφωνα με τη μελέτη, σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο του 2022, το 39% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, το 31% δηλώνουν ότι μειώθηκε και το 28% ότι αυξήθηκε. Μάλιστα, το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε, καταγράφεται σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, που φτάνει το 54%.
Το υψηλό κόστος ενέργειας/καυσίμων κυριαρχεί στις αναφορές των επιχειρήσεων για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν το εξάμηνο που πέρασε, ενώ αρνητική εικόνα καταγράφεται και σε σχέση με την εξέλιξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς το 54% των επαγγελματιών προβλέπει δυσμενέστερη κατάσταση το επόμενο εξάμηνο
Αναφερόμενος και στα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την αδυναμία των ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ενέργειας και το κόστος θέρμανσης, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην τιμή πώλησης, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει μέτρα. « Δεν μπορεί να μοιράζονται – επιχειρήσεις και νοικοκυριά ό,τι πέφτει έξω από τα συρτάρια των 3-4 επιχειρήσεων ενέργειας που κερδοσκοπούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως δεν υπάρχει στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ούτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά ούτε και από το τραπεζικό σύστημα.
«Για τη μικρή επιχειρηματικότητα και τους αυτοαπασχολούμενους δεν υπήρξε ούτε λέξη στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο. Ακούμε για μεγάλα ποσά, που θα δοθούν για επιδόματα και ενισχύσεις στα νοικοκυριά, και καμία αναφορά δε γίνεται στα προγράμματα που περιμένουμε για τις μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, προτείνοντας ένα ενιαίο πλάνο διευθέτησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καθεμία επιχείρηση και όχι οριζόντιες λύσεις.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων