ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Όποιος δε συμμορφωθεί, θα κλείσει»

Την ανάγκη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στα νέα φορολογικά δεδομένα και τις ψηφιοποιημένες διαδικασίες, τονίζει σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας, προειδοποιώντας για πρόστιμα αλλά ακόμη και για «λουκέτα», όπως προβλέπουν διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επιχειρήσεις είναι, πέρα από την τήρηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσω του myData, για τα οποία τελειώνει η δοκιμαστική περίοδος, και η υποχρέωση διαβίβασης των λιανικών πωλήσεων στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης για την επιβολή των κυρώσεων για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.), είναι η 31η Οκτωβρίου. Μάλιστα, σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, δηλαδή, των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβάλλεται πρόστιμο, που ξεκινά από 250 ευρώ ενώ προβλέπεται και αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, εφόσον δεν έχουν διαβιβαστεί περισσότερα από δέκα στοιχεία λιανικής πώλησης ή όταν η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
«Για να παραφράσουμε τη φράση του υπουργού, όποιος δε συμμορφωθεί, θα κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέκας, καλώντας τους επαγγελματίες να προχωρήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και τονίζοντας πως αποτελεί ευθύνη της επιχείρησης και όχι των λογιστών η διαβίβαση των παραστατικών.
«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, πρέπει κάθε επιχείρηση να δει να αποστέλλονται τα έσοδα, γιατί τα πρόστιμα θα είναι τεράστια», σημείωσε και πρόσθεσε πως από 1/1/23 η διαβίβαση των στοιχείων στο myData θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπέκας, πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες, ωστόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν το έχουν κάνει, πολύ δε περισσότερο μετά τις αλλαγές που προέκυψαν από την νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων

Παράταση για τη διαβίβαση στοιχείων στο myDATA ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Ηπειρωτικός Αγών