ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επιδότηση ζωοτροφών ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Άρχισε να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με το συνολικό ποσό να φθάνει στα 68 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει. Τα ποσά που θα καταβληθούν, μετά από κυβερνητική απόφαση, είναι ακατάσχετα και δε συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.
Παρόλα αυτά, η περαιτέρω στήριξη των παραγωγών κτηνοτρόφων αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρη Λιούρη, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει διατροφική επάρκεια τους επόμενους μήνες, αλλά και χαμηλότερες τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και κρέατα.
Η συνολική στήριξη του πρωτογενούς τομέα αυτούς τους μήνες ανέρχεται σε 170 εκ. ευρώ, την ώρα που η τιμή στο πετρέλαιο έχει αυξηθεί σημαντικά. «Άρα, δε φτάνουν αυτά τα χρήματα. Γι’ αυτό φωνάζουμε ότι πρέπει να δοθεί στήριξη στο κομμάτι της παραγωγής, Διαφορετικά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα έρθουν δύσκολες καταστάσεις. Όπως φαίνεται ήδη στα στοιχεία του ΕΛΓΟ υπάρχει μείωση της παραγωγής σε γάλα και κρέας. Κοπάδια σφάζονται, υποσιτίζονται και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε πως ολόκληρη η Ευρώπη ξεκίνησε τη συζήτηση για το επισιτιστικό πρόβλημα και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει τη δέουσα προσοχή στον πρωτογενή τομέα, κάτι που δεν έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο.
Το κόστος παραγωγής και η ενέργεια έχουν εκτοξευθεί, με τον κ. Λιούρη να σημειώνει πως αυτό έχει αντίκτυπο στον όγκο της παραγωγής, η οποία αν μειωθεί, είναι δύσκολο να αναπληρωθεί ξανά. «Αφού χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου, πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, κάποια μορφή επιδότησης στο κομμάτι των ζωοτροφών, όπου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε, προσθέτοντας πως και οι νέες τιμές -καθώς ξεκίνησε η συγκομιδή στο σιτάρι και ξεκινά στο καλαμπόκι– φαίνεται πως θα είναι πολύ υψηλές. Ταυτόχρονα, αναμένεται η διαμόρφωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που επίσης θα είναι υψηλές αν δεν υπάρξει στήριξη των παραγωγών. «Αν δεν επιδοτηθεί η παραγωγή, είναι βέβαιο ότι η τιμή θα ανεβεί και για τον καταναλωτή. Είναι ντόμινο», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Από ευκαιρία… αναγκαιότητα η αξιοποίηση των προγραμμάτων

Συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και το 2023 βλέπει ο Χ. Λιούρης

«Ξεκληρίζονται κοπάδια» φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι