ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δύο χώρες, μια τουριστική διαδρομή

Τα «θεμέλια» για την υλοποίηση κοινών δράσεων, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και με «όχημα» τον οδικό άξονα από την Τεργέστη έως την Καλαμάτα, αλλά και τον μοναδικό ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης, τον Αώο, έθεσαν οι τουριστικοί και επιχειρηματικοί φορείς των Ιωαννίνων και του Αργυροκάστρου, στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Αλβανίας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων των νέων γραφείων του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον τουρισμό, όπου εκτός των δυο Επιμελητηρίων συμμετείχε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Δυρραχίου, επιχειρηματίες του κλάδου τουρισμού, καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα. Η συνάντηση αυτή είχε ως επίκεντρο το μήνυμα «Δύο χώρες, μία τουριστική διαδρομή», όπως το έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου Μαξίμ Χότζα, ο οποίος κάλεσε την ελληνική πλευρά να καταθέσει τη δική της στρατηγική και δράσεις ώστε από κοινού να προωθηθεί το τουριστικό προϊόν των δύο περιοχών, που περιλαμβάνει το Αργυρόκαστρο, τη Δρόπολη, τη Φοινίκη, το Τεπελένι, την Κλεισούρα, την Πρεμετή, και ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων, τα δύο ισχυρά «όπλα» προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση στα επόμενα επτά χρόνια του οδικού άξονα Τεργέστη – Dubrovnik -Τίρανα-Γιάννενα – Καλαμάτα, ο οποίος θα φέρει την περιοχή κοντά με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και ο ποταμός Αώος, που είναι διακρατικός, είναι το μοναδικό ποτάμι ελεύθερης ροής στην Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον οδικό άξονα, υπάρχει η σκέψη στην από κοινού προώθηση των προστατευόμενων από την UNESCO πόλεων και μνημείων, όπως το Dubrovnik στην Κροατία, το Kotor στο Μαυροβούνιο, το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο στην Αλβανία και ίσως στο μέλλον, το Κάστρο και το Νησί των Ιωαννίνων, καθώς και δίκτυα αναστηλωμένων παλαιών πόλεων, αλλά και δίκτυα Γεωπάρκων και Εθνικών Πάρκων.
Σε ό,τι αφορά τον Αώο, χάριν των ενεργειών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature – IUCN ) και της ευαισθητοποίησης της αλβανικής κυβέρνησης, έχει ήδη κηρυχθεί «Φυσικό Πάρκο» στην Αλβανία καθ’ όλο το μήκος του, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες επεξεργάζονται και οδεύουν προς υλοποίηση και από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Γιώργο Τάσιο, έγινε αποδεκτή η πρόταση για παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος των δύο περιοχών, με έμφαση στον πολιτισμό, τη φύση, τις δραστηριότητες και τη γαστρονομία, στα Τίρανα, στο τέλος του Ιουνίου, και αντίστοιχη παρουσίαση στην Ελλάδα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία του Γραφείου των Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Πρεσβείας της Αλβανίας στην Ελλάδα. Στόχος είναι οι δράσεις αυτές να θεσμοθετηθούν και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Διακρατική επιτροπή

Για τον συντονισμό όλων των δράσεων αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή υπό την αιγίδα των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου.
Στην σύσκεψη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι, μετά την αδελφοποίηση των δυο Επιμελητηρίων, προχωρούν τα επόμενα βήματα συνεργασίας με ουσία και πρόγραμμα. «Είμαστε γείτονες σε μια πολύ όμορφη περιοχή και μας ενώνουν πολλά, είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα είναι όχι μόνο αρωγός αλλά και εγγυητής για τις συνεργασίες στην επιχειρηματικότητα αλλά και τον τουρισμό», ανέφερε.
Έτσι, τα δύο Επιμελητήρια θα έχουν τον συντονισμό και στην Επιτροπή θα συμμετέχουν οι δήμοι που βρίσκονται στις δύο περιοχές (Αργυροκάστρου, Τεπελενίου, Κλεισούρας, Πρεμετής, Φοινίκης, Δρόπολης, Ιωαννίνων, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Μετσόβου, Τζουμέρκων, Δωδώνης), η Ένωση Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων και η Ένωση Ξενοδόχων Αργυροκάστρου καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Αργυροκάστρου.
Η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, τον μήνα Ιανουάριο, για να καθορίζει τις δράσεις του τουριστικού marketing που θα ακολουθήσουν, καθώς και οποιαδήποτε άλλη στιγμή κριθεί σκόπιμη η σύγκλησή της. Επίσης θα αποφασίζει για τη διασφάλιση των χρηματικών πόρων είτε με συνδρομές των μελών της είτε με την συμμετοχή της ευρωπαϊκά προγράμματα (Interreg, Adrion κ.λπ).
«Με την προτεινόμενη στρατηγική και δράσεις θα τονωθεί έντονα η αμφίδρομη ροή των επισκεπτών από Αλβανία για Γιάννενα και Ήπειρο και των επισκεπτών από Ελλάδα προς Αλβανία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και διαμονές, οι οποίες στόχος είναι να διευρυνθούν με κοινά τουριστικά πακέτα και συνέργειες», σημειώνει η Ένωση Ξενοδόχων, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή λαμβάνει ξεχωριστό ενδιαφέρον ενόψει της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων