ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν πάει άλλο» με την ακρίβεια

Σε γενική απεργία των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή και των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, οδηγούν η εκρηκτική ακρίβεια και η αύξηση στο ενεργειακό κόστος την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου.

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στις απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΕΣΕΕ, την οποία στηρίζουν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, αλλά και άλλοι κλάδοι, όπως οι αγρότοκτηνοτροφοι και δικηγόροι, τουλάχιστον στην περιοχή μας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και την παρουσία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργου Πετρόπουλου και Σταύρου Κουτσουμπέλη.
Την ίδια ημέρα, οι δικηγόροι θα απέχουν, ενώ και οι επαγγελματίες θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία. Στις 10.30 έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και θα ακολουθήσει πορεία, η οποία θα κατευθυνθεί στην κεντρική πλατεία επίσης.
Κοινή θέση των εκπροσώπων των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων είναι πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, την οποία καλούν να στηρίξει τα εισοδήματα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
«Πρέπει να δώσουμε και από εδώ, από τα Γιάννενα, το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο», σημείωσε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την ΟΕΒΕ του νομού και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.
Για πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης να μη στηρίξει τους εργαζόμενους και τα μεσαία εισοδήματα σε αυτές τις συνθήκες, αλλά να προωθήσει φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα, έκανε λόγο και ο κ. Πετρόπουλος, σημειώνοντας πως το μηνιαίο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων εξανεμίζεται στις πρώτες ημέρες του μήνα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις αποδοχές τους, την ώρα που στη Βουλγαρία, που επίσης βρίσκεται στην ίδια θέση, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος ίση με αυτή της περιόδου των πρώτων μνημονίων, χωρίς να έχει μεσολαβήσει αποκατάσταση.
«Αυτό για το οποίο μιλάμε, δεν είναι να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας μισθολογική αξιοπρέπεια. Αυτή είναι χαμένη. Το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε τους όρους επιβίωσής μας», τόνισε, προσθέτοντας πως τα προβλήματα είναι κοινά.
Στα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε ο κ. Κουτσουμπέλης, σημειώνοντας πως η «θεωρία» του κοινωνικού αυτοματισμού, που θέλει προνομιούχους τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν ισχύει, ενώ ταυτόχρονα η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων έχει επιπτώσεις και στην αγορά.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς άμεσα τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού. Επίσης ζητά κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016–17, αφορολόγητο στις 12.000 εύρω, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τέλος, ζητά στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ενώ λέει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.
Κάλεσμα και στους επαγγελματίες να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, έστειλε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ του νομού Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης. Όπως τόνισε, ήδη τα πρώτα «λουκέτα» αρχίζουν να φαίνονται στην αγορά, με την εκτίμηση να είναι πως τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.
Με στόχο την επιβίωσή τους, οι επαγγελματίες ζητούν πάγωμα όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, ενισχύσεις του μη μισθολογικού κόστους και στήριξη όλων των επιχειρήσεων προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Βάζει και τον πόλεμο στο κάδρο το Εργατικό Κέντρο

Με διπλό στόχο πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου πανελλαδική πανεργατική απεργία, στην οποία συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί.
Η απεργία έχει ως στόχο να εκφράσει την αντίθεση των εργαζομένων σε οποιαδήποτε εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και να υπερασπιστεί το λαϊκό εισόδημα ενάντια στην ακρίβεια.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα σωματεία «να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση για να μην πληρώσει ο εργαζόμενος λαός τον πόλεμο, να μη βρίσκεται στη γωνία θεατής και να ματώνει για τα κέρδη των αφεντικών».
Το ΕΚΙ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό, την επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών, ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο κ.ά., τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
Κάλεσμα στην απεργία της Τετάρτης και στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο απευθύνουν, επίσης, με ανακοινώσεις τους η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων, το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο