DCIM100MEDIADJI_0794.JPG
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Κόλλησε» στο υπουργείο Οικονομικών η ενίσχυση

«Διπλό» είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι παραγωγοί, εξαιτίας αφενός της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και τη δημιουργία αποθεμάτων, αφετέρου της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής.

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στην χώρα μας.
Στην τοποθέτηση του προέδρου Ανδρέα Δημητρίου αποτυπώθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις την περίοδο των lockdown, χωρίς να έχουν λάβει ενίσχυση, παρόλο που το αίτημα έχουν εγκρίνει ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, αλλά και ο προκάτοχός του Μάκης Βορίδης.
«Στους 12 μήνες του 2020, οι πέντε πέρασαν με lockdown και οι υπόλοιποι με σημαντικούς περιορισμούς και αυτό σαφώς μας επηρέασε, καθώς, μπαίνοντας στο 2020, τρέχαμε με μια αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης άνω του 15%. Αυτό μας ανάγκασε να δημιουργηθούν αποθέματα και προβλήματα», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, αναφέροντας πως η ενίσχυση της ελληνικής πτηνοτροφίας δεν ήρθε ποτέ, αλλά η απόφαση δύο υπουργών έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών.
Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών είναι από τα σοβαρότερα θέματα που επίσης αντιμετωπίζει ο κλάδος, με τον κ. Δημητρίου να σημειώνει πως ήδη έχει περάσει ένας χρόνος αλλά δε φαίνεται αποκλιμάκωση. «Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο αυξήσεις, πάνω του 50% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία μας. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε μια συγκυρία που δεν είναι εύκολη η μεταφορά του στο τελικό προϊόν και στην αγορά», τόνισε.
Τέλος, αυξημένο κόστος και για τον συνεταιρισμό αλλά και για τους παραγωγούς της επιβαρύνει ο τριπλασιασμός σχεδόν της τιμής του ρεύματος.

Σχεδιασμός για την επόμενη 20ετία

Βέβαια, η «Πίνδος» έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της και προσπαθεί και φέτος να «ισορροπήσει» οικονομικά και να ατενίσει την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, υλοποιείται απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο 2020-2023, ενώ είναι ενθαρρυντική αύξηση των νέων αγροτών, σχεδόν κατά 30 άτομα σε κάθε προκήρυξη του σχετικού προγράμματος «Νέων Αγροτών», θέλοντας να απασχοληθούν στην πτηνοτροφία.
Στο πλάνο που βρίσκεται σε εξέλιξη, εντάσσονται η νέα γραμμή αερόψυξης, το νέο φυραματοποιείο και το εργοστάσιο λιπάσματος για την απορρόφηση της πρώτης ύλης, από τα πτηνοτροφεία των μελών της.
Μεταξύ άλλων, έχει ξεκινήσει και είναι σε πολύ καλό στάδιο ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Θα μπορέσει, μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό, η “Πίνδος” για την επόμενη 20ετία να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μη χρειαστούν άλλες επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Σχετικά άρθρα

Οι κουτσουλιές θα γίνονται ενέργεια

Στο τραπέζι οι οδοί πρόσβασης και τα ανταποδοτικά τέλη

Αγορά Εργασίας – Προσωπικό αναζητά η ΠΙΝΔΟΣ

advertorial