ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Συμμετοχή σε 13 + 13 εκθέσεις το α’ εξάμηνο του 2022

Σε 13 εκθέσεις τουρισμού και άλλες τόσες προβολής των τοπικών προϊόντων πρόκειται να συμμετέχει το πρώτο μόνο εξάμηνο του 2022 η περιφέρεια Ηπείρου, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Τουριστικών & Θεματικών Εκθέσεων, που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Οι 13 εκθέσεις τουρισμού, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, με την Περιφέρεια Ηπείρου να συμμετέχει στο περίπτερο του ΕΟΤ, είναι οι CTM στη Στουτγκάρδη (15-23 Ιανουαρίου), MATKA στo Ελσίνκι (19-23 Ιανουαρίου), Brussels Travel Festival (Salon des Vacances) στις Βρυξέλλες τα(24-27 Μαρτίου), F.RE.E. στο Μόναχο (16-20 Φεβρουαρίου), I.F.T. στο Βελιγράδι (24-27 Φεβρουαρίου), Romanian International Tourism Fair Romexpo 1 στο Βουκουρέστι (24-27 Φεβρουαρίου), Ferie For Alle στο Χέρνιγκ της ∆ανίας (25-27 Φεβρουαρίου), Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο (9-13 Μαρτίου), Μ.Ι.Τ.Τ. στη Μόσχα (15-17 Μαρτίου), Ferienmesse Wien στη Βιέννη (17-20 Μαρτίου), ΙΜΕΧ στη Φρανκφούρτη (26-28 Απριλίου), Arabian Travel Market στο Ντουμπάι (16-19 Μαΐου) και «Ταξίδι» στην Κύπρο (τον Μάϊο).
Επίσης, θα συμμετέχει σε 13 θεματικές εκθέσεις προώθησης προϊόντων που δε χρειάζονται την παροχή σύμφωνης γνώμης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Πρόκειται για τις εκθέσεις Mediterranean Chef’s Club Οf Greece στην Αθήνα (14-16 Ιανουαρίου(, Wine Paris@Vinexpo Paris στο Παρίσι (14-16 Φεβρουαρίου), BIOFACH στη Νυρεμβέργη (15-18 Φεβρουαρίου), Food Expo και Oinotelia στην Αθήνα (12-14 Μαρτίου), Prowein στο Ντίσελντορφ (27-29 Μαρτίου), Natural & Organic Products Europe στο Λονδίνο (3-4 Απριλίου), Alimentaria Barcelona στη Βαρκελώνη (4-7 Απριλίου), Fruit Logistica στο Βερολίνο (5-7 Απριλίου), London Wine Fair στο Λονδίνο (16-18 Μαΐου), Speciality@Fine Food Asia στη Σιγκαπούρη (22-24 Ιουνίου), καθώς και στις REKK Festival στο Nτίσελντορφ, Summer Fancy Foods Show στη Νέα Υόρκη, Kυνηγεσία στην Αθήνα και Πανηπειρωτική στα Γιάννενα, σε ημερομηνίες που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Σημειώνεται ότι, λόγω της πανδημίας, οι ημερομηνίες αλλά και η φύση των εκθέσεων (φυσική παρουσία ή virtual) μπορεί να μεταβληθούν.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη, η Περιφέρεια Ηπείρου δίνει ιδιαίτερο βάρος στην τουριστική προβολή και παράλληλα στις εκθέσεις προώθησης των τοπικών μας προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι από τις προηγούμενες συμμετοχές σε εκθέσεις υπάρχει θετικό αποτύπωμα και μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας, διαπιστώσεις που συνηγορούν στη συνέχιση του προγράμματος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τα μέλη της Επιτροπής καταψήφισαν, εκφράζοντας κάποιοι τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία μετρήσιμων στοιχείων ως προς την επισκεψιμότητα και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προβολής, και κάποιοι τη στρατηγική διαφωνία τους.

Από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», ο Θοδωρής Κορωναίος τόνισε πως δε διαφωνεί με την ουσία της τουριστικής προβολής, όμως «το πρόγραμμα έρχεται χωρίς αποτελέσματα και χωρίς κοστολόγηση», σημείωσε.

Αρνητικός για πέντε λόγους εμφανίστηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, με κυριότερο τη στρατηγική του διαφωνία με την από κοινού προβολή του τουριστικού προϊόντος και των τοπικών προϊόντων. Όπως εξήγησε, σε ό,τι αφορά την τουριστική προβολή, πλέον μεγαλύτερη αξία έχει η διαδικτυακή παρουσία παρά η παρουσία στις εκθέσεις. «Θεωρώ ότι είναι μια αποτυχημένη στρατηγική, δε συμφωνώ», σημείωσε.

Αρνητικά ψήφισε και η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίνα Ζέκα, διαφωνώντας με τις προτεραιότητες που τίθενται σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη και οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Ηπειρωτών, ενώ, τέλος, το πρόγραμμα εκθέσεων καταψήφισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κ. Νουτσόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Πρώτοι… ψίθυροι για επαναχωροθέτηση

Γεωργία Χαλάτση

Αναμενόμενο «όχι» στη μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη