ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Πιστεύουμε στο όλοι μαζί, δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε»

Την ανάγκη ενιαίας προώθησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με όχημα μια εταιρεία τουριστικής προβολής, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου.

Την πρόταση αυτή έχει διατυπώσει από το 2012 στον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτο Ιωάννου και επανέφερε πρόσφατα, χωρίς ωστόσο ποτέ να γίνει πράξη. Σκοπός είναι να υπάρχει ενιαία στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών, ούτως ώστε να μην κινείται κάθε φορέας κατά το δοκούν, όπως συμβαίνει σήμερα, με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους δήμους, το Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων να ενεργούν κατά βούληση. Αποτέλεσμα είναι και μια ενιαία φιλοσοφία να μην υπάρχει, και αλληλοεπικαλύψεις να προκύπτουν, αλλά και να δαπανώνται πολλά χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με καλύτερο τρόπο.
«Πιστεύουμε στο όλοι μαζί, αλλά δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ενώ εξέφρασε και ένα παράπονο για το ότι, ενώ το Επιμελητήριο στηρίζει κάθε πρωτοβουλία, οι δικές του πρωτοβουλίες δεν τυγχάνουν ανάλογης στήριξης από τους υπόλοιπους φορείς. «Εμείς πήγαμε με τον Δήμο Ιωαννιτών στην Κύπρο και θα είμαστε μαζί του τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, συμμετέχουμε στις εκθέσεις της Περιφέρειας, αλλά το παράπονό μας είναι ότι δε γίνεται και το αντίθετο», σημείωσε.
Εξέφρασε, πάντως, την ευχή και την ελπίδα αυτό να αλλάξει, με αφορμή την πρωτοβουλία, που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο για την καταγραφή των υποδομών φιλοξενίας της πόλης με προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ιδέα να γίνουν τα Γιάννενα και γενικότερα ο νομός φιλικός για επισκέπτες με αναπηρία, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου με την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει πρωτοβουλίες και ευελπιστούμε να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, αναγνωρίζοντας, πάντως, τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος.
Στην ίδια συνάντηση εξασφαλίστηκε η στήριξη του ΕΟΤ για τη διοργάνωση δύο ταξιδιών εξοικείωσης (fam trip) για τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από την Αυστρία και την Κύπρο, ενώ η κα. Γκερέκου δεσμεύτηκε να βοηθήσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και με δεδομένο ότι δεν είναι στο χαρτοφυλάκιό της, στην προοπτική αεροπορικής σύνδεσης με τις δύο αυτές χώρες.

Σχέδια για το 2022

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων κινείται δυναμικά και στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, έχοντας αρκετά σχέδια για τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων για το 2022. Μάλιστα, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο επαφών στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, θα υπάρχει συνεργασία και με άλλα Επιμελητήρια.
Ο κ. Δημητρίου δε θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά στο σχέδιο δράσης για τη νέα χρονιά, θέλοντας να το παρουσιάσει πρώτα στη διοικούσα επιτροπή, ωστόσο αποκάλυψε δύο από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται στις αρχές του 2022. Τον Ιανουάριο αναμένεται να βρεθεί στην πόλη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε μια εκδήλωση από κοινού με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ τον Φεβρουάριο προγραμματίζεται ένα διήμερο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων