ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις

Δύσκολο θα είναι το φετινό υπόλοιπο καλοκαιριού, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές εκτιμήσεις, και σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, με την αγορά να φοβάται ακόμη περισσότερο για το επερχόμενο φθινόπωρο.

Η ανατροπή της καλής επιδημιολογικής εικόνας και η αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων, έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβληματισμό και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού ο ενάμιση και πλέον χρόνος της υγειονομικής κρίσης έχει πλήξει ανεπανόρθωτα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου δεν έκρυψε την ανησυχία του ενόψει του φθινοπώρου για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την αύξηση των πρώτων υλών, που θα έχουν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, αλλά και στην τσέπη των πολιτών.
Το Επιμελητήριο συνεχίζει να ασκεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης για προγράμματα ενίσχυσης διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, ωστόσο κάνει λόγο και για καθυστερήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αναπτυξιακό νόμο, με την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια Ηπείρου, να εκκρεμεί εδώ και δύο περίπου χρόνια.
«Δε θέλω να γίνω γραφικός, αλλά έχω αναφέρει ξανά πως ο αναπτυξιακός νόμος εδώ και 20 μήνες δεν έχει ανοίξει. Είναι έντονα τα παράπονα, ακόμη και ανθρώπων από το εξωτερικό, που ήρθαν να επενδύσουν και είναι έτοιμοι πλέον να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας πως δεν έχει λάβει απάντηση σχετικά με τις αιτίες της καθυστέρησης. «Άλλες προτάσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού, για μεγάλες επενδύσεις, που έγιναν απευθείας στο υπουργείο, έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί. Η περιφέρεια Ηπείρου καθυστερεί ανεπανόρθωτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έκανε λόγο για καθυστέρηση της εκταμίευσης των κονδυλίων από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19, το οποίο υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου, τις τελευταίες 20 ημέρες.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την οικονομία και μέσω του εμβολιασμού να σταθούμε στα πόδια μας το φθινόπωρο», σημείωσε και πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζει και μια έκθεση τοπικών προϊόντων στα Γιάννενα, με στόχο την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο το κόστος παραγωγής και τα πτηνοτροφικά απόβλητα

Μνημόνιο συνεργασίας για πράσινες πολιτικές και ανάπτυξη ΑΠΕ

«Κόλλησε» στο υπουργείο Οικονομικών η ενίσχυση

Γεωργία Χαλάτση