ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Εύθραυστες» οι υψηλές προσδοκίες για τον τουρισμό

«Το παράδειγμα της Μυκόνου δείχνει πως αν χρειαστεί, θα μας ξανακλείσουν», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, απαντώντας σε επαγγελματίες του κλάδου και πολίτες που χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τον μη εμβολιασμό τους ή τη μη τήρηση των μέτρων, την αδυναμία για ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού τον περασμένο Μάιο έγινε με μεγάλες προσδοκίες και τα μηνύματα και στην Ήπειρο έδειχναν πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη.Και αυτό επιβεβαιώνεται στην πορεία, παρόλο που η πανδημία έδειξε τα «δόντια» της στη χώρα μας, με ένα τέταρτο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που βρίσκονται σε τετραψήφιους αριθμούς ξανά.

Στην περιοχή μας η εικόνα παραμένει καλή, αν και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφού η επιδημιολογική κατάσταση αποτελεί πλέον κριτήριο για τους εν δυνάμει επισκέπτες, έλληνες και ξένους.«Έχει αρχίσει να πηγαίνει καλά και ευελπιστούμε να πάει καλύτερα στην συνέχεια. Τα κρούσματα γενικότερα είναι ένας παράγοντας που έχει αρχίσει να προβληματίζει και τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες του κλάδου και εμάς ως περιφέρεια», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τοπικό lockdown, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην Μύκονο.

«Ακούω συνέχεια ότι η κυβέρνηση δε θα μας κλείσει και αυτό οδηγεί σε χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Το παράδειγμα της Μυκόνου ας μας γίνει μάθημα και ας καταλάβουν όλοι ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να κλείσουν μια Πρέβεζα, μια Άρτα, τα Γιάννενα, την Πάργα ή άλλες περιοχές, αφού έκλεισε ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός της χώρας», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Επίσης τόνισε ότι αν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα, θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό της περιοχής. Εξάλλου, μπορεί από τη Δευτέρα να επιτρέπεται η επιστροφή στη Βρετανία από την Ελλάδα όσων έχουν εμβολιαστεί χωρίς υποχρέωση για καραντίνα, όμως ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι σύντομα η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, θα έχουν την τύχη της Γαλλίας, που μπήκε σε νέα λίστα, ξανά με υποχρέωση καραντίνας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους. Επίσης, οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν τη χώρα μας ως προορισμό «απλού κινδύνου», συστήνοντας στους Γερμανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι και το Ισραήλ σχεδιάζει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που απαιτούν πλήρη καραντίνα για όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους

«Αν πάμε ξανά στο κόκκινο, θα είναι μεγάλη ζημιά», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας πως μόλις χθες στην περιοχή έφθασαν 10-12 πτήσεις από τις Σκανδιναβικές χώρες, που ισοδυναμούν με 20.000 διανυκτερεύσεις.

«Αν εμείς δεν προσέχουμε και κλείσουμε αυτές τις αγορές και άλλους επισκέπτες που φτάνουν οδικώς, αν ανακοπεί αυτή η δυναμική, θα δημιουργηθεί πρόβλημα οικονομικό», τόνισε και κάλεσε όλους αφενός να εμβολιαστούν, αφετέρου να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχει φόβος σε κάποιους – πέρα από εκείνους που διαβάζουν και πιστεύουν ότι διαδίδεται στο διαδίκτυο-και ο φόβος είναι θεμιτός, αλλά, αν δε εμβολιάζονται, ας αυτοπεριοριστούν. Να κρατάμε όλοι τα μέτρα και να τις αποστάσεις», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως με την αύξηση των κρουσμάτων φάνηκε ήδη ένας δισταγμός σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις.

Την περιοχή επιλέγουν ακόμη επισκέπτες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Σερβία, αλλά και Έλληνες τουρίστες, κάτι που οφείλεται και στα αυξημένα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις στα νησιά.

«Δεν είναι μόνο από τα μέτρα όμως. Έχουμε αυξημένο τουρισμό εγχώριο γιατί μας αγαπούν οι Έλληνες επισκέπτες, έγινε μια σημαντική προβολή τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώθηκαν οι οδικές συνδέσεις και υπήρξε ένας καλός συγχρονισμός. Οι επαγγελματίες της Ηπείρου έδιναν πάντα τη δέουσα προσοχή στους Έλληνες επισκέπτες αντίθετα με άλλες περιοχές, που είχαν σε προτεραιότητα τους ξένους», τόνισε ο κ. Ιωάννου και κατέληξε στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, δανειζόμενος φράση του Στ. Ράμφου, που χαρακτήρισε εκείνους που δεν εμβολιάζονται «λαθρεπιβάτες της κοινωνικής υγείας».

 

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Αναμονή και αγωνία για τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση