ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μετ’ εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των απαραίτητων εντύπων και προβλήματα στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εντοπίζουν οι φοροτεχνικοί-λογιστές, αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), που, με παρέμβασή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, επαναφέρει το αίτημα για χρονική παράταση, ώστε η υποβολή να διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Το ΟΕΕ εμμένει στη θέση του να οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις φορολογικές αρχές, με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους. «Η πρότασή μας στηρίζεται στο ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες, οι τέσσερις μήνες, που προτείνουμε εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, είναι ένας λογικός χρόνος», επισημαίνει.
Τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας, σημειώνοντας πως τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι. «Ουσιαστικά η πλατφόρμα είναι σαν να μην έχει ανοίξει, αφού δεν μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις», σημείωσε.
Συγκεκριμένα, στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) παρατηρείται ότι στον Πίνακα 5 δε μεταφέρονται καθόλου ή δε μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, πέραν της πρώτης, και εμφανίζεται ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας αντί της διεύθυνσης του ακινήτου.
Επίσης, στους κωδικούς 735–736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνο το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου), ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).
Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 023-024 δε δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογούμενων, που, με βάση τα ισχύοντα κριτήρια, δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών και των τεκμηρίων διαβίωσης, π.χ. πληττόμενοι και άνω των 60 ετών, ενώ συνέπεια αυτού και της ανυπαρξίας ανάλογου κωδικού ή άλλης ένδειξης είναι η μη εξαίρεση από την επιπλέον φορολόγηση, η μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης και η μη εξαίρεση από την υποχρέωση της κάλυψης των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Επίσης, στους κωδικούς 049 – 050 δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες, περιλαμβάνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου.
Μεταξύ άλλων, οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω covid, που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί, θα αναρτηθούν στον κωδικό 781, ενώ αφορούν σε πραγματικό εισόδημα και για χρηστικούς λόγους πρέπει να καταχωρηθούν στον κωδικό 617, δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας) και ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.
«Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά σημεία που έχουν εντοπιστεί, αλλά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε πότε θα είναι πλήρης χωρίς τεχνικά προβλήματα η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ», σημείωσε ο κ. Μπέκας.

Σχετικά άρθρα

Έως 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

«Όποιος δε συμμορφωθεί, θα κλείσει»

Γεωργία Χαλάτση