ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν θερινή άδεια οι λογιστές της Ηπείρου

Το δικαίωμα στην ξεκούραση και στις καλοκαιρινές διακοπές διεκδικούν οι σύλλογοι λογιστών- φοροτεχνικών της Ηπείρου με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην επιστολή, η οποία τίθεται υπόψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιου Πιτσιλή, και κοινοποιείται στους βουλευτές της Ηπείρου, καθώς και στους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς εκπροσώπους των λογιστών, περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας στην οποία αναγκάζονται. Όπως σημειώνουν οι σύλλογοι λογιστών- φοροτεχνικών της Ηπείρου, κατά το διάστημα της πανδημίας εκδόθηκαν περίπου 1350 εγκύκλιοι και αποφάσεις, 23 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πληθώρα δελτίων τύπου, ακολουθούμενα από ερμηνευτικές διατάξεις, γεγονός που απαιτούσε υπερβολικές εργατοώρες από τους ανθρώπους που εργάζονται στον λογιστικό/ φοροτεχνικό κλάδο.
Ιδιαίτερα μεγάλος ήταν ο φόρτος, λόγω του πρόσθετου αντικειμένου, που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν τα λογιστικά γραφεία, καθώς η κυβέρνηση νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης, όπως: αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επιστημόνων, επιστρεπτέες προκαταβολές, προγράμματα περιφερειών, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, επιδότηση τόκων, πρόγραμμα Γέφυρα, μειώσεις μισθωμάτων, πρόγραμμα «Συνεργασία», προγράμματα για θερμάστρες εξωτερικών χώρων και e-shops, ψηφιακή μέριμνα, άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασία, στήριξη εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, μέτρα στήριξης εργαζομένων στον τουρισμό, το θέατρο και τον πολιτισμό κ.ά.
«Αν ο κλάδος των λογιστών/ φοροτεχνικών “κατέβαζε ρολά”, αν δεν ξεπερνούσαν εαυτούς οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε αυτόν, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε το δημόσιο εν γένει, ούτε καν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να φτάσουν έγκαιρα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Είναι πασιφανές ότι το (λογικό) χρονικό κενό για να ολοκληρωθούν αυτές οι νέες εργασίες, ο κλάδος των λογιστών/φοροτεχνικών επωμίστηκε (στην πλειονότητά τους αφιλοκερδώς) δυσανάλογο, δυσβάστακτο εργασιακό βάρος, σεβόμενος της ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταστάσεων. Η κυβέρνηση νομοθετούσε και αποφάσιζε και οι λογιστές υλοποιούσαν όλα τα μέτρα στήριξης», σημειώνουν χαρακτηριστικά και επισημαίνουν ότι είναι η ώρα για την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των λογιστών/φοροτεχνικών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι σύλλογοι λογιστών- φοροτεχνικών της Ηπείρου ζητούν ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις τόσο για φορολογούμενους όσο και για φοροτεχνικούς –λογιστές, καθώς και να εφαρμόζεται το εύλογο διάστημα των πέντε μηνών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάθε χρόνο. «Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη ότι ως κλάδος θα είμαστε μέχρι τον Αύγουστο 18 ολόκληρους μήνες στις επάλξεις χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με εργασιακό βίο που εκτός των καθημερινών, έχει επί της ουσίας επεκταθεί τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ειδικά για φέτος, με τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με την καθυστερημένη λειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις, είναι αδύνατο να είμαστε συνεπείς έως τις 27 Αυγούστου. Θεωρούμε επιβεβλημένο και ηθικά σωστό απέναντι στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να οριστεί από σήμερα η 30η Σεπτεμβρίου», αναφέρουν και καταλήγουν: «Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε τα αυτονόητα. Ήρθε η ώρα να μας παράσχετε τα αυτονόητα».

Σχετικά άρθρα

Έως 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων