ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Με “όπλο” την περσινή εμπειρία στον τουρισμό

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιοχή, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που παρουσιάζονται στην Ήπειρο, κυρίως όμως στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, ξεκινά η τουριστική περίοδος.

«Σύμμαχο» αποτελούν τόσο η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο, με τους εμπλεκόμενους να κινούνται σε «άγνωστα νερά», όσο και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδόθηκαν για τον τουρισμό και είναι σαφώς πιο εύκολα στην εφαρμογή τους, καθώς έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και στη χώρα μας και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, αλλά παράλληλα έχει επεκταθεί ευρέως η χρήση των τεστ, είτε ταχείας διάγνωσης και αυτοδιάγνωσης, είτε μοριακών.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση διευκόλυνσης των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. Σύμφωνα με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Επίσης, η χώρα εφαρμόζει και ένα «εσωτερικό» πράσινο πιστοποιητικό, για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Αυτοί θα πρέπει, με την κράτηση του εισιτηρίου τους, να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση) είτε αρνητικό pcrtest 72 ωρών είτε rapidtestήselftest 24 ωρών.Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίεςκαι υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των πέντε ετών.

Αναμένουν και αισιοδοξούν

Στην Ήπειρο, οι επαγγελματίες του τουρισμού, που ήδη έχουν αρχίσει να υποδέχονται επισκέπτες από άλλες χώρες, μέσω του αεροδρομίου Ακτίου, αναμένουν το επόμενο διάστημα οι αφίξεις να πληθύνουν, ενώ είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

«Δώσαμε πέρυσι δείγματα γραφής και αυτό το αντιλήφθηκαν και το εκτίμησαν οι επισκέπτες», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, επισημαίνοντας πως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η τήρηση των μέτρων από όλους, προκειμένου η χώρα μας και η περιοχή να έχουν την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών.

Μια αρνητική εξέλιξη ήταν η οδηγία της Βρετανίας, που θέτει την Ελλάδα στο «πορτοκαλί», εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων, με την επαναξιολόγηση να αναμένεται σε τρεις εβδομάδες. «Αν δε βελτιωθεί η εικόνα, πάμε πίσω 1,5 μήνα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως η τήρηση των μέτρων είναι πρωτίστως υγειονομικό θέμα και αφορά την υγεία όλων, αλλά έχει και σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις.

«Το πώς θα συμπεριφερθούμε όλοι έχει σημασία και για την υγεία και για την οικονομία μας», κατέληξε.

Ξεκινούν και οι πτήσεις

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση επισκεπτών από άλλες χώρες, ενδεικτικός είναι ο προγραμματισμός που έχει γίνει από αρκετές αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες έχουν εντάξει στους προορισμούς τους τα αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται πως φέτος, για πρώτη φορά, η αεροπορική εταιρία Ryanair ξεκινά την 1η Ιουλίου πτήσεις, που θα συνδέουν απευθείας το αεροδρόμιο Στάνστεντ με το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου, δύο φορές την εβδομάδα.

Η εταιρία Easyjet, εκτός των πτήσεων από το Γκάτγουικ του Λονδίνου (έξι πτήσεις την εβδομάδα τον Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και επτά πτήσεις την εβδομάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) και των πτήσεων από το Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου (δύο πτήσεις την εβδομάδα από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο), ανακοίνωσε για τη φετινή τουριστική περίοδο νέες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου. Συγκεκριμένα, θα εκτελούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα από το Μπρίστολ, από 19 Μαΐου έως 27 Οκτωβρίου, ενώ από το Λούτον του Λονδίνου θα εκτελούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα, από 28 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, για πρώτη φορά, ανοίγει η αγορά της Γαλλίας, καθώς η αεροπορική εταιρεία TransaviaFrance ανακοίνωσε δύο νέες πτήσεις εβδομαδιαίως από το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου, από τις 3 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο αεροδρόμιο θα προσγειώνεται και η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία WizzAir, που από τις 11 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από τη Βαρσοβία δύο πτήσεις την εβδομάδα.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το 2021 θα συνδέεται με τη Σκανδιναβία και, συγκεκριμένα, για το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος έχουν προγραμματιστεί δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από Δανία (Κοπεγχάγη και Μπίλουντ), δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από Σουηδία (Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ) και μία εβδομαδιαία πτήση από Νορβηγία.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Αναμονή και αγωνία για τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση