ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ

Ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού από τα σουπερ μάρκετ προς το λιανικό εμπόριο, που έχει βάλει «λουκέτο» στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, θέτουν οι φορείς της αγοράς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, αλλά και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Αιτία είναι η δυνατότητα πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως υποδήματα και ενδύματα, ηλεκτρονικά είδη, βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, καλλυντικά και άλλα, την ώρα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι κλειστές.
Οι φορείς ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης να απαγορεύσει τη δυνατότητα αυτή, με τον υπουργό Ανάπτυξης να Άδωνη Γεωργιάδη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, για όσο διαρκεί η καραντίνα.
Από την πλευρά του Επιμελητήριου Ιωαννίνων έχει επίσης αποσταλεί σχετική επιστολή, επισημαίνοντας πως η ελληνική επιχειρηματικότητα περνάει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οφείλουν να σταθούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Οφείλει η κυβέρνηση να προστατεύσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την επίθεση που θα δεχτούν από το πλήθος των μεγάλων αλυσίδων που μέσα και σε αυτό το lockdown θα επωφεληθούν όχι μόνο να μεγεθύνουν την κερδοφορία τους αλλά και να ισοπεδώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών και δεν μπορούν να αντιδράσουν για την επιβίωση τους», τονίζει και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν την απόφαση της υποχρέωσης πώλησης από τα σούπερ μάρκετ μόνο των ειδών πρώτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η τήρηση των ίσων όρων του ανταγωνισμού, μεταξύ αυτών που παραμένουν ανοιχτοί και όσων βρίσκονται σε αναγκαστική αναστολή εργασιών.
«Πρέπει να τεθούν όρια. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα αφανίσει όλα τα επαγγέλματα», σημειώνει, από την πλευρά της, η Ομοσπονδία ΕΒΕ του νομού Ιωαννίνων, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση.
«Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης, αλλά και υφιστάμενα μέτρα που ζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσω του τριτοβάθμιου οργάνου μας της ΓΣΕΒΕΕ μπορούν να εφαρμοστούν και να δώσουν δραστικές λύσεις ειδικά στις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις μήπως και σωθούν και διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην αγορά», τονίζει η Ομοσπονδία.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Κερδίζουν στην εμπιστοσύνη τη μάχη του αρνιού

Γεωργία Χαλάτση

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων