ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν είσοδο με την επίδειξη του δελτίου επαγγελματικής ταυτότητας

Η επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καλύτερη συνεργασία μεταξύ λογιστών και Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων με τον διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων Φιλάρετο Οικονόμου.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, ήταν η κατά προτεραιότητα είσοδος των λογιστών στις υπηρεσίες της Εφορίας. Σήμερα, η είσοδος στις Δ.Ο.Υ. γίνεται με σειρά προτεραιότητας και ο κάθε φορολογούμενος παίρνει ένα καρτελάκι σύμφωνα με το τμήμα που θέλει να εξυπηρετηθεί. Πλην όμως οι λογιστές, λόγω της φύσης του εργασίας τους, συνήθως επισκέπτονται πολλά τμήματα, οπότε είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που ζητήθηκε, είναι οι λογιστές να εισέρχονται με το δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας Λογιστή-Φοροτεχνικού του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κάτι που αποτελεί και έναν άμεσο τρόπο για να αντιμετωπιστούν και τα παράνομα λογιστικά «γραφεία».
Η συζήτηση, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Ένωσης Φοροτεχνικών, πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, με αμοιβαίες τοποθετήσεις και καλές προθέσεις για το άμεσο μέλλον.
Μεταξύ των άλλων, το Δ.Σ. της Ένωσης Φοροτεχνικών καταδίκασε την αποτρόπαια επίθεση σε υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης και κάθε μορφής βία. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να εξηγήσουν με ακρίβεια την δυσχερέστατη κατάσταση που έχει περιέλθει το επάγγελμα του λογιστή, ο οποίος είναι επιταγμένος από το κράτος, μέσα σε ένα λαβύρινθο πλατφορμών, ανάμεσα σε κλοιό προθεσμιών και χωρίς δικαίωμα στο λάθος. Ένα λάθος που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ανάμεσα σε 668 αποφάσεις στην covid διάρκεια, 587 αποφάσεις που αφορούν θέματα για ασφαλιστικό- ΦΠΑ- φορολογικά και φορολογίας εισοδήματος. Πλέον των 100 δελτίων τύπου από διάφορα υπουργεία, δώδεκα ανακοινώσεις από το «Εργάνη» με διευκρινήσεις και παρατάσεις υποβολών για Ιούνιο και Ιούλιο. Επίσης, έρχονται οκτώ νέα νομοσχέδια και έχουν ήδη ψηφισθεί 32 νόμοι από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, ενώ υπήρχαν 263 υποχρεώσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, με μέσο όρο δύο για κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου και τα Σαββατοκύριακα, αναδεικνύοντας την πολυνομία, τις δυσνόητες εγκυκλίους και αποφάσεις, των μη συντονισμό των υπουργείων που όλα αυτά μαζί κάνουν τη δουλειά των λογιστών πολύ δύσκολη.
Τέλος, με αφορμή μια αναφορά περί συμμαχίας μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και λογιστών σε τηλεοπτική εκπομπή, η ΕΦΕΕ Ιωαννίνων δηλώνει ότι δεν έχει συνάψει κανενός είδους συμμαχία με οποιονδήποτε. «Αν ήμασταν σύμμαχοι, θα νομοθετούσαμε από κοινού και από κοινού θα ρυθμίζαμε τις προθεσμίες λήξης των φορολογικών υποχρεώσεων. Εμείς υλοποιούμε σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, αυτά που νομοθετεί το υπουργείο», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Στη Βουλή οι αποσπάσεις από τη ΔΟΥ Ιωαννίνων

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές