ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σε αναζήτηση ντόπιου γάλακτος οι εταιρείες

Δικαιωμένος για τις εξελίξεις στην προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ψήφιση του νόμου που προβλέπει αυστηρές ποινές για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία προϊόντων, με αιχμή την φέτα.

«Είναι μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, για την Ήπειρο. Επιτέλους, τόλμησε το υπουργείο να φέρει τη νομιμότητα σε αυτά τα προϊόντα», τόνισε, συμπληρώνοντας πώς το νέο θεσμικό πλαίσιο αφορά και άλλα προϊόντα εκτός από τη φέτα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι.
Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης επικοινώνησε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που υλοποίησε τη δέσμευση, την οποία είχε δώσει πριν έναν περίπου χρόνο στη Σαμαρίνα Γρεβενών για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσω και της προστασίας των προϊόντων Π.Ο.Π.
«Αξίζουν συγχαρητήρια και στον υπουργό και σε όσους ασχολήθηκαν με το θέμα, γιατί πλέον αλλάζουμε σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήδη υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την κτηνοτροφία, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους στην Ήπειρο γαλακτοβιομηχανίες από άλλες περιοχές, που αναζητούν αιγοπρόβειο γάλα.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η διασύνδεση των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και «ΑΡΤΕΜΙΣ», στη βάση της πρότασης που έχει υποβάλλει, ώστε να ελέγχεται ο ακριβής αριθμός των ζώων που ενισχύονται.

Πρέπει να συμφωνήσουν οι θεσμοί για τους ΤΟΕΒ

Προς επίλυση οδεύει και το ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της Ηπείρου με τις συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται ότι σύντομα θα υλοποιηθεί. Μετά από ένα κύκλο επικοινωνιών, αλληλογραφίας, συνομιλιών και συσκέψεων, την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης είχε την τελευταία επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού, από το οποίο δρομολογήθηκε η τελική λύση για δανειοδότηση των ΤΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλότοκο δάνειο, ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.
«Έχει υπάρξει συμφωνία των αρμόδιων υφυπουργών Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, και η τροπολογία ήταν έτοιμη να κατατεθεί την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ωστόσο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών, γιατί οι οφειλές εντάσσονται στο χρέος του κεντρικού κράτους», ανέφερε ο περιφερειάρχης, εκτιμώντας ότι το αργότερο σε 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Είναι μεγάλο πράγμα, καθώς θα σταματήσει να διαιωνίζεται η κατάσταση με τις διακοπές του ρεύματος», πρόσθεσε για να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας να εκπονήσει μελέτες για την ενεργειακή αυτάρκεια των αντλιοστασίων, τις οποίες στη συνέχεια θα υποβάλλει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση, αλλά και για τη συντήρησή τους.

Προβλήματα λειψυδρίας

Τέλος, ο περιφερειάρχης προειδοποίησε για ένα δύσκολο υδρολογικά καλοκαίρι, καθώς ήδη υποβάλλονται αιτήματα για ύδρευση οικισμών και κτηνοτροφικών μονάδων. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε συνεργασία με τους δήμους θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις», υπογράμμισε, συστήνοντας καλή χρήση των υδάτινων αποθεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, η περιφέρεια ανέλαβε να βελτιώσει και υπάρχουσες ομβροδεξαμενές.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση