ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επιμελητηριακές… πιέσεις για πιο γρήγορη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Αίτημα επανεξέτασης της ημερομηνίας για άρση αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης διατυπώνουν προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο εκτιμάται πως αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Σενάριο που ενισχύθηκε από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ισχυροποιείται λόγω των όσων συμβαίνουν στις πλατείες. Η λογική είναι πως οι πολίτες αυτή τη στιγμή δεν έχουν πού να πάνε και το άνοιγμα της εστίασης με συγκεκριμένους κανόνες θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο δομείται και η επιστολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η οποία αναφέρει ως επιχειρήματα τα παρατεταμένα προβλήματα στον χώρο της εστίασης αλλά και τις πολλές συναθροίσεις σε συγκεκριμένα σημεία όλων των πόλεων της χώρας κυρίως από τη νέα γενιά. «Θεωρούμε ότι αν δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει η εστίαση νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, για την οικονομία και τα έσοδα της, για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, για την αύξηση του λιανεμπορίου, καθώς και για την υγεία, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της χώρας δε θα αναγκάζεται να κινείται και να συνωστίζεται σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου.
Σε ανάλογο ύφος και η επιστολή του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που εστιάζει στον μεγάλο συγχρωτισμό σε κοινόχρηστους χώρους πάρκων, πλατειών και πεζόδρομων από άτομα που προμηθεύονται από τα ανοικτά (με take away) καταστήματα εστίασης το ρόφημα ή το φαγητό τους και στην συνέχεια μεταβαίνουν στους κοινόχρηστους χώρους. «Καθώς οι ανωτέρω συγκεντρώσεις, σύνηθες φαινόμενο σε όλη τη χώρα, μπορεί να αποτελέσουν εστία υπερμετάδοσης του ιού, γεγονός που θα ανακόψει την πολύ καλή πορεία της χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα, θεωρούμε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, με τα προβλεπόμενα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα περιορίσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις στους κοινόχρηστους χώρους και παράλληλα θα ενεργοποιήσει έναν πολύ δυναμικό κλάδο για το σύνολο της εθνικής οικονομίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων