ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αναγκαία περισσότερο από ποτέ η παράταση

Στις επάλξεις παραμένουν οι φοροτεχνικοί και λογιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διεκπεραιώσουν πληθώρα εργασιών που σχετίζονται με τις έκτακτες ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας, αλλά και με τις τακτικές, όπως οι δηλώσεις φορολογίας εισοδημάτων.

Οι δυσκολίες είναι πολλές, όχι μόνο από τον όγκο της δουλειάς, αλλά και από το γεγονός ότι τα λογιστικά γραφεία εργάζονται ακόμη εξ αποστάσεως στην πλειονότητά τους ή με προγραμματισμένα ραντεβού, γεγονός που καθυστερεί τις διαδικασίες.

Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας σημείωσε πως θα πρέπει το υπουργείο να θέσει νέο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας, με την προθεσμία να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, από τις έξι εκατομμύρια δηλώσεις, έχουν υποβληθεί μόλις 200.000, κυρίως από εκείνους που μπορούν να κάνουν μόνοι τους τη διαδικασία ηλεκτρονικά.

Ως ένα μεγάλο «αγκάθι» χαρακτήρισε ο κ. Μπέκας το πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζα, που «στέρεψε» μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες και πριν καλά-καλά οι λογιστές ενημερωθούν για τη λειτουργία της πλατφόρμας. Πρόκειται για το πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από το δημόσιο.Ουσιαστικά, πρόλαβαν να υποβληθούν 32.000 αιτήσεις, υπερκαλύπτοντας το προβλεπόμενο ποσό του 1,2 δις ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δις.

Στο μεταξύ, «τρέχουν» οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για νέες κατηγορίες εργαζομένων, η επιστροφή της εισπρακτέας προκαταβολής για όσους υπέβαλαν αιτήσεις στην αρχική φάση,καθώς και η παράταση καταβολής στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο επίδομα στέγασης.

Σχετικά άρθρα

Έως 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων