ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Διακομματικό ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις στην «Πίνδο»

Το ενδιαφέρον των πολιτικών της Ηπείρου προκάλεσε η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά τη γενικευμένη άποψη ότι οι εταιρείες της διατροφικής αλυσίδας βγήκαν κερδισμένες και όχι ζημιωμένες από την κατάσταση των τελευταίων δύο μηνών, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και αυτό αποτυπώνεται με εύγλωττο τρόπο στο υπόμνημα που έστειλε προ ημερών ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνεται, λόγω της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και των άλλων περιορισμών, η πτώση στις πωλήσεις του κλάδου αγγίζει το 30%, ενώ και οι προβλέψεις για το τρίμηνο Μαΐου– Ιουλίου είναι αρνητικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα για την Ήπειρο, η ζημιά θα είναι μεγάλη, καθώς το 70% των προϊόντων της ελληνικής πτηνοτροφία παράγεται σε αυτήν. Παράλληλα, κατατίθενται μια σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των παραγωγών.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε τηλεδιάσκεψη του κ. Δημτρίου με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της «Πίνδος» δεσμεύτηκε ότι ο Συνεταιρισμός δε θα μειώσει το προσωπικό και τις σημερινές του αμοιβές, ενώ δε θα μειώσει τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί. Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε η δέσμευση ότι θα εξετάσει άμεσα τα θέματα που άπτονται του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα προωθήσει τα υπόλοιπα στα αρμόδια υπουργεία, ώστε η ζημιά από τον κορωνοϊό να επιβαρύνει το λιγότερο δυνατόν τα κέρδη της χρήσης 2020.

Προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και την εξεύρεση λύσεων ουσιαστικής υποστήριξης των συνεταιριστικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφώνησαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του κόμματος Γιάννης Στέφος σε συνάντησή τους με τον κ. Δημητρίου.
Η κ. Τζούφη τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την απορρόφηση της ντόπιας πτηνοτροφικής παραγωγής από δημόσιες δομές (νοσοκομεία, σχολεία, στρατός), από επιδοτούμενα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς και από δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και δομές προσφύγων. Επίσης, υπογράμμισε πως «οι συνεταιριστικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης», ενώ σημείωσε πως «θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για την άμεση λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων, με στόχο την προστασία των παραγωγών και των θέσεων εργασίας».
Ο Γιάννης Στέφος εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επεσήμανε πως «υπάρχουν κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την στήριξη του πτηνοτροφικού τομέα χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με δέσμευση για διενέργεια τηλεσύσκεψης τις ερχόμενες ημέρες, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, καθώς και βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και δύο αναφορές

Το υπόμνημα του ΑΠΣΙ «Πίνδος» προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατατέθηκε και σε μορφή αναφοράς στη Βουλή και μάλιστα εις διπλούν.
Τις προτάσεις του ΑΠΣΙ «Πίνδος» κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη, με πρωτοβουλία του πρώτου.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας