ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super markets

Σε πανελλαδική ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους των αλυσίδων super markets μετατρέπουν την αυριανή ημέρα, Μεγάλη Τετάρτη, τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων της χώρας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας.

Την κινητοποίηση στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι στα super markets βρέθηκαν μπροστά στις συνθήκες τις πανδημίας, εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό.
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων ζητά συσπείρωση των εργαζομένων στο Σωματείο και ζητά να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα, να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, αορίστου χρόνου.
Επίσης, ζητά να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας, να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας και αντισηπτικό στα ταμεία, απολυμάνσεις σε όλους του χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη της εργοδοσίας και να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες. Τέλος, ζητά να δοθεί άμεσα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους.
«Σε αλυσίδες της πόλης μας, εργοδότες αρνήθηκαν ή εξανάγκασαν εργαζόμενους να αρνηθούν άδειες ειδικού σκοπού ενώ τις δικαιούνταν, έτσι εργαζόμενοι με μωρά παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά για δουλειά, κρατώντας τα παιδιά οι γιαγιάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες, όπως έκαναν έως τώρα, όπως ήταν και η προτροπή από εργοδότη! Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία του κορονοϊού να ξεμπερδεύουν με την αργία της Κυριακής και τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, με άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο.
Το ΕΚΙ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο επίσης για δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους των super markets για ελλιπή ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας αλλά και ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και «χτύπημα» εργασιακών δικαιωμάτων.
Το ΕΚΙ καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους μαζικούς φορείς να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία των εργαζομένων στα super markets. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι επιστήμονες, καλεί τα συνδικάτα να βρεθούν στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα, ώστε αναδειχτούν τα αιτήματα προστασίας, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στα super markets, να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Λαϊκά μπάνια και την ερχόμενη Κυριακή

Ηπειρωτικός Αγών