ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μαζί για την επιχειρηματικότητα

Η 1η Αλβανο-Ελληνική Γενική Εμπορική Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Αργυρόκαστρο από τις 3 έως 5 Απριλίου, όπως ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου Δημήτρης Δημητρίου και Μαξίμ Χότζα, αντίστοιχα, σε συνάντησή τους στα Γιάννενα.

Στη συνέντευξη τύπου, οι δύο πρόεδροι τόνισαν την αναγκαιότητα συνεργασίας των δυο περιοχών για τα καλύτερα αποτελέσματα της επιχειρηματικότητας.Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Έκθεση, σημειώνοντας πως, μετά και την αδελφοποίηση που πραγματοποιήθηκε με το Επιμελητήριο Αργυροκάστρου, θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για να υπάρξουν κοινές δράσεις, με στόχο πάντα την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

«Καλούμε τα μέλη μας να έρθουν, γιατί μιλάμε για μια κοινή αγορά και έτσι πρέπει να το δούμε», ανέφερε, ευελπιστώντας πως θα είναι μια νέα καλή αρχή στις σχέσεις των δύο πλευρών.Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί επαγγελματίες και βιοτέχνες της νοτίου Αλβανίας χρησιμοποιούν και σαν αγορά, αλλά και σαν πελάτες, επιχειρήσεις και κατοίκους της Ηπείρου. «Αυτό θέλουμε να γίνει και αμφίδρομα. Υπάρχουν Ηπειρώτες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Θέλουμε αυτό να το αναπτύξουμε. Η Ελλάδα προηγείται σε όγκο συναλλαγών με εξαγωγές στην Αλβανία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου σημείωσε πως η αδελφοποίηση δε θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα προχωρήσει με κοινές στοχεύσεις για περαιτέρω συνεργασία των δυο Επιμελητηρίων.

«Οι έμποροι από τις δύο πλευρές πρέπει να γνωρίζονται, οι αγορές έχουν ενδιαφέρον και η έκθεση αυτή πιστεύουμε ότι θα τους φέρει πιο κοντά», σημείωσε, προσθέτοντας πως στη νότια Αλβανία βρίσκονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη δράση στα Γιάννενα, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου.
Οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για περισσότερες πληροφορίες.

Βέβαια, σε περίπτωση που επεκταθούν επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αλβανία, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, θα υπάρξουν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Ενδιαφέρει και την Αλβανία

Την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά φαίνεται πως επιδιώκει και η αλβανική πλευρά, αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου Μαξίμ Χότζα, με αφορμή τη συνεργασία του με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ζήτησε τη σύνδεση των δύο περιοχών, με το τμήμα του οδικού άξονα.

«Είναι ένα κομμάτι που αν τελειώσει, θα μας φέρει και πιο κοντά και θα είναι πια ασφαλές. Όπως και το παραθαλάσσιο τμήμα θα έχει μεγάλο κέρδος και για το Αργυρόκαστρο και για τα Γιάννενα», ανέφερε. Το πρόβλημα είναι ότι πως, σε σχέση με τα κράτη που διέρχεται ο διευρωπαϊκός άξονας, η Αλβανία είναι το μικρότερο, όπως ανέφερε ο κ. Χότζα, ωστόσο οι επιχειρηματίες θέλουν την κατασκευή του.

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου