ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Πιλότος» για τη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη ο ΑΠΣΙ «Πίνδος»

Η μοναδική επιχείρηση από την Ελλάδα αλλά και η μοναδική επιχείρηση τροφίμων από την Ευρώπη που συμμετέχει στο τετραετές πρόγραμμα KYKLOS 4.0, είναι ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», με στόχο να αποτελέσει πιλότο για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «Digital Manufacturing Platforms for Connected Smart Factories», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Horizon 2020– industrial Leadership– Leadership in enabling and industrial technologies – Information and Communication Technologies (ICT)». Το πρόγραμμα KYKLOS 4.0 στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου οικοσυστήματος κυκλικής παραγωγής, που είναι βασισμένο στις νέες τεχνολογίες CPS (Cyber Physical System) και AI (Τεχνητής Νοημοσύνης) και θα ενισχύσει περαιτέρω τις βιομηχανίες με νέους μηχανισμούς παραγωγής και αλγορίθμους.
Στόχος είναι η παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων με εκτεταμένους κύκλους ζωής και η προώθηση ενεργειακά αποδοτικών και χαμηλής κατανάλωσης υλικών, εντός των διαδικασιών παραγωγής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των ατμοσφαιρικών ρύπων, που επηρεάζουν θετικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των εμπλεκόμενων βιομηχανιών.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν 29 εταίροι από 14 χώρες», όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Έργων και Ανάπτυξης Γιάννης Πατούνας, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος Πληροφορικής Νίκο Ρογκότη βρέθηκαν στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, στις 22 και 23 Ιανουαρίου.
Όπως εξήγησε, ο ρόλος της «Πίνδος» αρχικά είναι να δώσει στις εταιρίες πληροφορικής τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ανάγκες μιας γραμμής παραγωγής, ώστε αυτές να προχωρήσουν στην παραγωγή των νέων προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια θα δοκιμαστούν στην παραγωγική διαδικασία του Συνεταιρισμού. «Με τον τρόπο αυτό η “Πίνδος” θα γίνει πιλότος για όλη τη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη», σημείωσε.

Επέκταση σε νέες αγορές

Παράλληλα, ο ΑΠΣΙ «Πίνδος» δυναμώνει σημαντικά την παρουσία του σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ήδη από την περασμένη χρονιά, η πρόταση του Συνεταιρισμού εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνεται στις 81 εκστρατείες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων διατροφής, στις αγορές εντός και εκτός ΕΕ, για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση των προγραμμάτων είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ για την προβολή και προώθηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοτόπουλο ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ περίπου.
Η «Πίνδος» τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αρκετές φορές σε αυτές τις αγορές συμμετέχοντας στις εκθέσεις που διοργανώνονται από την περιφέρεια Ηπείρου και έχει εντοπίσει ενδιαφέρον για τα προϊόντα της. Το άνοιγμα σε αυτές τις αγορές έχει επιπλέον να κάνει και με το νέο εργοστάσιο έτοιμων ψημένων προϊόντων, όπως ανέφερε ο κ. Πατούνας.
«Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε ένα ελληνικό, ευρωπαϊκό προϊόν, όπως είναι το κοτόπουλο και να ενισχύσουμε το brand name της «Πίνδος». Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, υπάρχει ενδιαφέρον», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο συγχρηματοδοτείται το πρόγραμμα.
Το πλάνο προβολής και προώθησης θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσία σε εκθέσεις, συναντήσεις, προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες στο Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικά άρθρα

Οι κουτσουλιές θα γίνονται ενέργεια

Στο τραπέζι οι οδοί πρόσβασης και τα ανταποδοτικά τέλη

Αγορά Εργασίας – Προσωπικό αναζητά η ΠΙΝΔΟΣ

advertorial