ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα μηδέν για το νέο ασφαλιστικό

Στη Βουλή κατατίθεται προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με παράλληλα οφέλη για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά την ίδια ώρα βρίσκει σθεναρές αντιστάσεις από τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απεργούν αύριο, σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες καταγγέλλουν πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αποτελεί μια παγίωση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και τα νομοθετήματα της μνημονιακής περιόδου.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία, ενώ στα Γιάννενα κάλεσμα σε δύο, όπως είθισται, συγκεντρώσεις απευθύνουν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο. Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Γ. Ελιγιά, ενώ το Εργατικό Κέντρο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στο ίδιο σημείο.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, μαζί με τους εκπροσώπους πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Σωματείων, απεύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία, τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει, με στόχο να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην κυβέρνηση.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να λύσει μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας όλες τις περικοπές των μνημονιακών νόμων, καταδικάζοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους. Το ασφαλιστικό αφορά τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού μας βίου και δε θα το επιτρέψουμε», σημείωσε ο κ. Γρίβας, αναφερόμενος στις περικοπές και τα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην απεργία ζήτησαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέφανος Μιχάλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς. «Απεργούμε διεκδικώντας αυτά που τόσα χρόνια έχουμε χάσει. Το νομοσχέδιο θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, αλλά και όλων των εργαζομένων και θα πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά», σημείωσε ο κ. Μιχάλης.
Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος Αντώνης Μαυράκος τόνισε πως με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «θωρακίζει» τον νόμο Κατρούγκαλου και χαρακτήρισε «υποχρέωση» των εργαζομένων τη μαζική συμμετοχή στην απεργία.
«Έχουμε μπροστά μας ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που το μόνο που θέλει να πετύχει, είναι η βιωσιμότητα του συστήματος, αδιαφορώντας για τη δική μας επιβίωση. Έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να θωρακίσει τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο έλεγε ότι θα καταργήσει, και να βάλει ταφόπλακα στο μέλλον μας. Η συμμετοχή δεν είναι μόνο υποχρέωση μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά», κατέληξε.
Στην απεργία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι δικαστικοί υπάλληλοι και σειρά σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κάλεσμα στην απεργία από το ΕΚΙ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, που καλεί τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους να συμμετέχουν στην απεργία και τη συγκέντρωση.
«Στόχος όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η απαλλαγή των καπιταλιστών και του κράτους τους από το βάρος της ασφάλισης των εργαζομένων είτε μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές, είτε τζογάροντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και προωθώντας στην ιδιωτική ασφάλιση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις προσταγές των επιχειρηματικών ομίλων και των οργανισμών που τους υπηρετούν (Ε.Ε., Ο.Ο.Σ.Α. κτλ), με τον αντιασφαλιστικό νόμο που έφερε, όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά τον θωρακίζει πλήρως. Από τη μια κλείνει νομικά κενά στις διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, ενταφιάζοντας δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων. Από την άλλη προωθεί – προετοιμάζει πλήρως το σχέδιο των τριών πυλώνων», αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα.
Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια υποχρεωτική υγεία και πρόνοια, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Στάση εργασίας των δημοσιογράφων

Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, προκήρυξε για αύριο Τρίτη η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σε όλες τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Σχετικά άρθρα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο