ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

ΑΔΕΔΥ- Βλέπει παγίωση και όχι κατάργηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων

Επί ποδός βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ εν αναμονή της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής εκ μέρους του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί περί τις 10 με 12 Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί έως τις 20 του μήνα.

Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πανελλαδική 24ωρη απεργία, την ημέρα που θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την αντίθεσή της.
Ο λόγος, σύμφωνα με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τον αντιπρόεδρο Σταύρο Κουτσιουμπέλη και τον γραμματέα Δημήτρη Μπράτη, είναι ότι παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τις επώδυνες για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά τις νομιμοποιεί.
Αφορμή για την παρουσία στα Γιάννενα των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, στις 5.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Du Lac, με στόχο την ενημέρωση των συνδικαλιστικών στελεχών και των εργαζομένων της Ηπείρου για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και ιδιαίτερα στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία ωστόσο -όπως εξήγησαν- «βγαίνει από το κάδρο», τουλάχιστον προς το παρόν.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς επέφερε σημαντικές μειώσεις τόσο στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, όσο και στο εφάπαξ.
«Ο κ. Μητσοτάκης ρητά δύο φορές προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα τον καταργήσει και τώρα εμφανίζεται ανακόλουθος. Αυτό που ο κ. Βρούτσης παρουσιάζει ως νέο ασφαλιστικό, δεν είναι άλλο παρά παγίωση του νόμου και όλων των μνημονιακών περικοπών, ενσωματώνοντας τις ρυθμίσεις που επιβάλλουν οι αποφάσεις του Σύμβουλίου της Επικρατείας», σημείωσε ο κ. Μπράτης.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης, παγιώνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ακόμη και για εργαζόμενους σε ΒΑΕ, και τις περικοπές των δώρων, ενώ δεν επαναφέρει 13ο και 14ο μισθό.
«Μπροστά στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αντιδράσουμε με κινητοποιήσεις, δε δεχόμαστε να παγιωθούν οι περικοπές των μνημονίων για 50 ακόμη χρόνια, εφόσον ισχυρίζονται, και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του και ο κ. Κουτσιουμπέλης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του νόμου Βρούτση προέκυψε από τις αποφάσεις του ΣτΕ, στα τρία σημεία που αμφισβητήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή τη σύνδεση εισφορών αυτοαπασχολούμενων με το εισόδημα, τον τρόπο υπολογισμού επικουρικών συντάξεων έως 1.300 ευρώ και το θέμα της αναλογικότητας των παροχών σε σχέση με τις εισφορές, ένα θέμα για το οποίο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει οριακές βελτιώσεις. «Όλοι οι νόμοι από το 2010 και μετά, είχαν ένα και αποκλειστικό στόχο: να μειώσουν τα ποσοστά που διατίθενται για το ασφαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Έγινε… αέρας η μισή σύνταξη

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους