ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δεν απαγορεύτηκε το χύμα τσίπουρο, αλλά μετονομάστηκε

Αλαλούμ έχει επικρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την πώληση του τσίπουρου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δέχονται συνεχή ερωτήματα και διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες.

Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου- Κέρκυρας– Λευκάδας Πέτρος Λυκίδης, τονίζει πως δεν απαγορεύεται η πώληση του «χύμα» τσίπουρου ή τσικουδιάς, αρκεί ο καταστηματάρχης να το έχει αγοράσει νόμιμα και να το αναφέρει ως προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).
Δηλαδή, θα πρέπει οι καταστηματάρχες να έχουν προμηθευτεί το προϊόν από παραγωγό που δικαιούται να κόψει τιμολόγιο. «Απαγορεύεται -όπως έχω πει πολλές φορές- το τιμολόγιο αγοράς, πρέπει να έχουν τιμολόγιο πώλησης από δικαιούχο παραγωγό, που έχει τα νόμιμα παραστατικά. Υπήρξε μια μεγάλη παρανόηση. Δεν απαγορεύτηκε. Απλά μετονομάστηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκίδης.
Όπως εξάλλου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του και το υπουργείο Ανάπτυξης, «το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται».
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέτεινε τους ελέγχους σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματώδη ποτών με στόχο την ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
«Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η παράνομη διάθεση και η φοροδιαφυγή στο χύμα τσίπουρο είναι τεράστια. Με τους ελέγχους που κάνουμε, όμως, με τις επιτυχίες που έχουμε και τα πρόστιμα που έχουμε επιβάλει και είναι πολύ μεγάλα, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στην περιοχή μας το φαινόμενο της λαθρεμπορίας του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Αλλά καλούμε και πάλι όλους να μην αγοράζουν χύμα τσίπουρο από οποιονδήποτε, γιατί πολλές φορές, η ποιότητά του είναι αμφίβολη. Θα πρέπει να είναι με συγκεκριμένους κανόνες και να ξέρουν ότι αυτός που το έχει παράξει, πρέπει να έχει άδεια και παραστατικά. Γιατί δυστυχώς ακούμε και έχουμε διαπιστώσει και εμείς ότι μπαίνει και λαθραία από τις γείτονες χώρες, το οποίο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, γιατί δεν ξέρουμε ούτε τον τρόπο παραγωγής, ούτε τα υλικά που χρησιμοποιούν, ούτε τίποτα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο όταν δεν ελέγχεται η ποιότητά του», κατέληξε ο κ. Λυκίδης.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθενται στα σχέδια συρρίκνωσης οι τελωνειακοί

Χύμα Κατώγι Αβέρωφ

Νίκος Αλμπανόπουλος

Υπό στενή εποπτεία η διαδικασία της απόσταξης

Γεωργία Χαλάτση