ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μόνο εμφιαλωμένο το τσίπουρο

Αποκλειστικά εμφιαλωμένο τσίπουρο θα πρέπει να διαθέτουν τα καταστήματα εστίασης, καθώς απαγορεύεται η διάθεση χύμα προϊόντων.

Η απαγόρευση δεν είναι καινούρια, καθώς ο νόμος που προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά χύμα τσίπουρου, έχει ψηφιστεί από το 2017, χωρίς ωστόσο μέχρι πρόσφατα να γίνονται έλεγχοι για την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το καθεστώς πώλησης χύμα τσίπουρου σε καραφάκια. Ωστόσο, όσα καταστήματα επιθυμούν, θα μπορούν να διαθέτουν χύμα τσίπουρο, το οποίο όμως δε θα ονομάζεται τσίπουρο, αλλά «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ιωαννίνων, τα προϊόντα «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα και οι προσυσκευασίες πρέπει να διατίθενται ακέραιες στον πελάτη και να αποσφραγίζονται παρουσία του.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 91354/2017, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης, είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το τσίπουρο και την τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
Το Τμήμα Εμπορίου ενημερώνει τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης, ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας στους τιμοκαταλόγους για τα χύμα προϊόντα εκτός της προαναφερόμενης. Επίσης, εκτός της αναγραφής στους τιμοκαταλόγους ότι το προϊόν είναι απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), θα πρέπει να αναγράφεται και η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός. Το τσίπουρο ή η τσικουδιά που τυχόν αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους, διατίθενται αποκλειστικά ως εμφιαλωμένα.
Τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία είναι «τσουχτερά», καθώς στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση. Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή να έχει εντάξει, μάλιστα, στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση των προϊόντων τσίπουρου και τσικουδιάς.
Οι καταναλωτές και επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα γραφεία 103-106 της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και στα τηλέφωνα 2651087103– 87104.

Σχετικά άρθρα

Χύμα Κατώγι Αβέρωφ

Νίκος Αλμπανόπουλος

Να λέγεται το τσίπουρο… τσίπουρο

Λαθραίο τσίπουρο και κρασί εντοπίστηκε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο