ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επιμελητήριο Ιωαννίνων- Δέσμη αιτημάτων στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου και τα μέλη της διοίκησης, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είχε τη δυνατότητα στη συνάντηση τους να προτείνει αλλά και να εισηγηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό θέματα, τα όποια είναι ικανά να σταθούν για την επίλυση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας, καθώς και προτάσεις που, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, θα κωδικοποιηθούν και θα συζητηθούν και με άλλα υπουργεία, με δεδομένο ότι αρκετά από αυτά αντιμετωπίζονται συνδυαστικά με περισσότερα από δυο υπουργεία.
Ο κ. Δημητρίου έθεσε ως θέματα την αύξηση των πόρων για δράσεις ενίσχυσης εξωστρέφειας, την ενίσχυση μέσω κινήτρων μικρών μεταποιητικών μονάδων, τη δυνατότητα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς ελάφρυνσης και μείωσης από φόρο πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, καθώς και βενζίνης, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και την γεωγραφική θέση της κάθε επιχείρησης από την έδρα της περιφέρειας, καθώς και αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των επαγγελματικών οχημάτων τους, με σκοπό την ενδυνάμωση συνείδησης αποκέντρωσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές που κινδυνεύουν από οικονομικό μαρασμό.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, έβαλε ψηλά στην ατζέντα τη σκέψη του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με άλλους φορείς για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ζήτησε από τον υφυπουργό την παράταση του Αναπτυξιακού Νόμου μέχρι την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του νέου, ενώ έθεσε το θέμα των προκαταβολών και της αποπληρωμής των επενδυτών για τα τιμολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί οι εργασίες, ενώ πρότεινε για το νέο ΕΣΠΑ να εξεταστεί λεπτομερέστερα το ποσοστό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τέλος, εξήγησε στον κ. Παπαθανάση πως δεν πρέπει να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φακέλου για επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν ή ήδη εξάγουν, ενώ έθεσε και θέματα λειτουργίας των Επιμελητηρίων καθώς και του ΓΕΜΗ.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

«Παράθυρο» για χρηματοδότηση με μείωση του κόστους