Εργοστάσιο Παραγωγής Οργανικού Λιπάσματος
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ευκαιρία για ανάπτυξη τα απόβλητα

Σε υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας, προς όφελος των παραγωγών αλλά και του περιβάλλοντος, μετατρέπεται ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων και εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις.

Η «Πίνδος» είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας με ηγετική παρουσία στον κλάδο, όμως δεν επαναπαύεται. Παράλληλα με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εφαρμόζει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της βιοοικονομίας και εξετάζει και νέες, όπως η παραγωγή βιοαερίου.

Η παραγωγή θερμότητας από νεκρά πτηνά, η μεταποίηση ζωικών προϊόντων σε πτηνάλευρα, και η παραγωγή οργανικού λιπάσματος από κοπριά είναι κάποιες από τις δραστηριότητες, που κατατάσσουν τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό ανάμεσα στις πιο καινοτόμες εταιρείες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα παραγόμενα πτηνάλευρα, ποσοστό 20% πωλείται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες από τη βιομηχανία των pet food, ενώ το ζωικό λίπος αξιοποιείται από τις εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ.

«Ό,τι παράγεται σε επίπεδο υπολείμματος, επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιείται για την παραγωγής ενέργειας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανδρέας Δημητρίου, σημειώνοντας πως παράλληλα λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων με πρώτη ύλη την κουτσουλιά των πτηνοτροφείων. Μάλιστα, η επιχείρηση προχωρά στον διπλασιασμό της μονάδας αυτή, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα,

Καθημερινά επίσης, οχήματα του ΑΠΣΙ περισυλλέγουν τα νεκρά πτηνά από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, για να οδηγηθούν σε αδρανοποίηση και καύση, ενώ διαθέτει πρότυπο βιολογικό καθαρισμό.

Συνολικά, δηλαδή, η επιχείρηση διασφαλίζει την ορθή διαχείριση των αποβλήτων με την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου μεταποίησης ζωικών υποπροϊόντων, του εργοστασίου μεταποίησης νεκρών πτηνών, της μονάδας συναποτέφρωσης και του εργοστάσιου οργανικού λιπάσματος. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, η «Πίνδος» ενδιαφέρεται για την παραγωγή βιοαερίου από τα πτηνοτροφικά απόβλητα με οφέλη οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

«Προχωράμε στον σχεδιασμό και θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Όλες αυτές οι ενέργειές μας στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε εδώ που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, να προστατεύσουμε το περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας, για το κοινωνικό σύνολο», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Το 2020 η νέα γραμμή παραγωγής

Στο μεταξύ, το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά τις σχετικές εντάξεις των προτάσεων στο Μέτρο 4.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται η νέα γραμμή σφαγής, με αερόψυξη στον χώρο του πτηνοσφαγείου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 8 εκ. ευρώ.

Η νέα γραμμή έτοιμων ψημένων προϊόντων, στην οποία θα επενδυθούν πάνω από 3 εκ. ευρώ, έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Η υλοποίηση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2020.

Μια ακόμη σημαντική επένδυση είναι το νέο φυραματοποιείο παραγωγής ζωοτροφών, για κότες αναπαραγωγής, αλλά και εμπορία μεγάλων ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή κ.λπ.). Η μονάδα επίσης χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο.

Παράλληλα με τις μεγάλες επενδύσεις, η επιχείρηση προχωρά και σε μικρότερες με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία της, όπως είναι η αναδιοργάνωση του στόλου διανομής και η αναβάθμιση του συστήματος μηχανογράφησης, που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης.

Οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά το 2018, ανήλθαν σε 3,37 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές επενδύσεις της τριετίας 2016-2018 να διαμορφώνονται σε 7,39 εκατ. ευρώ.

Θετικοί δείκτες, αλλά και αιτήματα

Η θετική πορεία της επιχείρησης, με αύξηση τζίρου και κερδών κατά το 2018, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», με τη συμμετοχή στελεχών, εργαζομένων και πλήθους παραγωγών.

Ωστόσο, ο πτηνοτροφικός κόσμος αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να δώσει λύση σε προβλήματα, που ταλανίζουν την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. «Είχαμε μια θετική χρονιά το 2018 και συνεχίσαμε και το πρώτο εξάμηνο του 2019, παρά τη συγκυρία, καθώς οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη νέα κυβέρνηση, μια σειρά από προβλήματα που χρονίζουν, θα βρουν λύση», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Το κυριότερο είναι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς, όπως ανέφερε, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές απομυζούν σχεδόν το 70% του εισοδήματος των παραγωγών.

Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν επίσης, καθώς, παρά την ψήφιση του νόμου από το 2017, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η πληρωμή και εξόφληση των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων σε διάστημα 60 ημερών. Όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως τα συναρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες δε διαθέτουν την υποδομή για τη διασταύρωση των τιμολογίων και τον έλεγχο. Επίσης, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ζητούν την αναγραφή των «καθαρών» τιμών των προϊόντων στα τιμολόγια, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση στους καταναλωτές από τις προωθητικές δράσεις.

Τέλος, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός περιμένει ακόμη την επιστροφή του ΦΠΑ για τις οφειλές, που άφησε πίσω της η εταιρία «Μαρινόπουλος» και οι οποίες έχουν ουσιαστικά «κουρευτεί» πλήρως. Όμως, οι επιχειρήσεις είχαν ήδη προπληρώσει τον ΦΠΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιστραφεί ή έστω συμψηφιστεί.

«Μόνο αυτά είναι πολύ βασικά για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, ώστε να κρατήσουμε και ισχυροποιήσουμε την πτηνοτροφία, για να είμαστε πιο παραγωγικοί ως χώρα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο το κόστος παραγωγής και τα πτηνοτροφικά απόβλητα

Χρυσό βραβείο στα Circular Awards 2022 για τον ΑΠΣΙ «Πίνδος»

Μνημόνιο συνεργασίας για πράσινες πολιτικές και ανάπτυξη ΑΠΕ