ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοπορεί και στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Για 5η χρονιά, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου βρέθηκε ανάμεσα στους βραβευθέντες των απονομής των Impact BITE Awards, των επιχειρηματικών βραβείων που διοργανώνει η Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Η Τράπεζα Ηπείρου βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο για τις νέες υποδομές Open Banking στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην κατηγορία «Καινοτομία & Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα μέσω ICT», και το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Τραπεζικής Γιάννης Τσαβδαρίδης, στην τελετή που παρακολούθησαν 580 στελέχη της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, αναδείχτηκαν βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίας, οι οποίες υποστηρίζουν τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στρατηγικών απαιτήσεων, ενισχύουν την παραγωγικότητα και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και κοινωνία μέσω καινοτόμων λύσεων.

Οι υπηρεσίες Open Banking της Τράπεζας αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2, η οποία ορίζει νέες κατευθύνσεις για ανοικτές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω secure APIs, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αδειοδοτημένοι πάροχοι πληρωμών (TPPs) για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.

Η Τράπεζα Ηπείρου, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy, υλοποίησε την πλατφόρμα Epirus Open Banking API Sandbox & Enterprise, η οποία βασίζεται στο ανοικτό πρότυπο διαλειτουργικότητας Berlin Group, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμόρφωση προς την οδηγία PSD2 και παρέχοντας ανοικτά APIs για νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Συνοπτικά, μέσα από το Εpirus Open Banking Sandbox, η Τράπεζα δίνει άμεση απάντηση σε ερωτήματα και απαιτήσεις της κοινότητας και όσων ενδιαφέρονται να πειραματιστούν ή να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον τα παραγωγικά APIs. Για αδειοδοτημένους παρόχους πληρωμών (TPPs) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τράπεζα έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τα Open Banking APIs, δίνοντας την πλήρη διαθεσιμότητα των υποδομών της και την ευκαιρία για νέες συνεργασίες στον τομέα του fintech. Δημιουργείται μια νέα υπηρεσία — υποδομή της Τράπεζας προς το επιχειρηματικό οικοσύστημα, τις startups και τους developers. Η Τράπεζα υλοποιεί στρατηγική αξιοποίησης των APIs με πρόσθετο στόχο την μελλοντική δημιουργία οικοσυστήματος γύρω από το API economy και την μελλοντική υλοποίηση ενός app fintech market place.

(Με πληροφορίες από το https://medium.com)

Σχετικά άρθρα

Με αναφορές στο έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης

Με δύο ομιλητές στο TechFuse η Τράπεζα Ηπείρου

Ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμών μέσω IRIS Payments από την Τράπεζα Ηπείρου