ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Έχουν ζήτηση στη Μέση Ανατολή τα ηπειρωτικά προϊόντα

Πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα συναντούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (πλην αλκοολούχων) της Ηπείρου στη Μέση Ανατολή.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στην τρίτη κατά σειρά συμμετοχή της περιφέρειας Ηπείρου στη μεγάλη διεθνή έκθεση Gulfood 2019, στο Ντουμπάι, καθώς η επισκεψιμότητα στο περίπτερο της περιφέρειας ήταν μεγάλη, αλλά κυρίως εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τα ηπειρωτικά προϊόντα στις συναντήσεις με επιχειρηματίες της περιοχής. Μάλιστα, υπήρξαν και απτά αποτελέσματα, καθώς επιτεύχθηκαν αρκετές εμπορικές συμφωνίες και άμεσα δρομολογήθηκαν οι πρώτες αποστολές προϊόντων από ηπειρωτικές επιχειρήσεις προς εμπόρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στην αποστολή της Ηπείρου συμμετείχαν επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, ως προς τον διαθέσιμο όγκο προϊόντων, στις απαιτήσεις των εμπορικών αντιπροσώπων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής. Τα προϊόντα που προβλήθηκαν ήταν ελιές, πάστα ελιάς, τυροκομικά, τάρτες γλυκών, νερά και αναψυκτικά, κοτόπουλα, ελαιόλαδα, μέλι, εσπεριδοειδή, προϊόντα ιχθυκαλλιέργειας και τα αρωματικά φυτά και βότανα.

Θετικές προοπτικές για το «Κασκαβάλι»

Θετικές προδιαγράφονται και οι προοπτικές για το τυροκομικό προϊόν «Κασκαβάλι», την παραγωγή του οποίου προσπαθεί να επαναφέρει και παράλληλα να το κατοχυρώσει ως Προϊόν Προστασίας Προέλευσης η περιφέρεια Ηπείρου.
Στη συνάντηση που είχε ο μεγαλύτερος εμπορικός αντιπρόσωπος -κυπριακής καταγωγής- του Ντουμπάι με μέλη της αποστολής που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, παρείχε τη διαβεβαίωση για την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων «Κασκαβάλι», το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στη Μέση Ανατολή και την οποία με παραπλήσιες ονομασίες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν άλλες χώρες. Τους εξέφρασε, μάλιστα, την επιθυμία του, το «κασκαβάλι» Ηπείρου να παρουσιαστεί στην επόμενη Έκθεση του Ντουμπάι (2020).

Καλύτερες επιδόσεις μελλοντικά

«Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθίσταται μια προσοδοφόρα αγορά για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, πρέπει να αξιοποιήσουν όλες οι ηπειρωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και άλλες που πρέπει να επενδύσουν σε νέα καινοτόμα προϊόντα. Η περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνδράμει τις τοπικές επιχειρήσεις, χωρίς καμία διάκριση, προκειμένου να αποκτήσουν εξωστρεφή χαρακτηριστικά και να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε αποδίδει καρπούς και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος, που συμμετείχε στην αποστολή, ευχήθηκε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτιμηθεί από την εξέλιξη του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, «να δικαιώσει τις προσπάθειες των συμμετεχόντων και τις δικές μας, και οι επιχειρήσεις μας να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ευκαιρίες που δημιουργούμε προς όφελός τους».

«Όργιο» χρήσης ελληνικών ονομάτων

Ένα πρόβλημα, που εντοπίζεται πάντως, έχει να κάνει με τη χρήση ελληνικών ονομάτων σε προϊόντα που διακινούν άλλες χώρες. Για «όργιο» κάνει λόγο στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εστιάζοντας κυρίως στην παραπλανητική χρήση της ονομασίας φέτα σε λευκά τυριά.
Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει ο κ. Καχριμάνης και πριν δύο χρόνια, επιστρέφοντας μάλιστα τότε από το Ντουμπάι με συσκευασίες λευκών τυριών από χώρες του εξωτερικού, που ανέγραφαν «feta» και απεικόνιζαν ελληνικά τοπία.
«Προκειμένου να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών, θα πρέπει όλα τα ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα και πολύ περισσότερα στα Π.Ο.Π. να φέρουν σήμανση με υαλόγραμμα, το οποίο θα διασφαλίζει την προέλευση και την αυθεντικότητά τους», σημειώνει χαρακτηριστικά, εννοώντας προφανώς την ανάγκη τοποθέτησης υδατογραφήματος στις συσκευασίες.

Σχετικά άρθρα

Εμπορικές συμφωνίες και ειδική παρουσίαση του κασκαβάλι Πίνδου

Για… γερά πορτοφόλια φέτα και ελαιόλαδο

Γεωργία Χαλάτση

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά