ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

50 χρόνια ΧΕΝ στα Γιάννενα με διήμερο εκδηλώσεων

Τα 50 χρόνια της στα Γιάννενα γιορτάζει η Χ.Ε.Ν Ιωαννίνων με μια διήμερη εκδήλωση το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στον χώρο των ΓΑΚ - Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου (Σουφαρί Σεράι).

Η εκδήλωση, με τίτλο «50 χρόνια ΧΕΝ στα Ιωάννινα», τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου με βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς από εκπροσώπους της ΧΕΝ Ελλάδος και της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης. Θα προλογίσει η πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη.
Τη διαδρομή της ΧΕΝ στην πόλη των Ιωαννίνων θα αναλάβουν να παρουσιάσουν οι Γιούλη Τριάντου, Κυριακή Βουνοτρυπίδου, Δάφνη Πουρναρά και Πόπη Στεφανίδη μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό. Στη συνέχεια θα τιμηθεί η εθελοντική Γυναικεία Οργάνωση «Προμένεις» της AHEPA στα Ιωάννινα, για τη δράση της οποίας θα μιλήσει η πρόεδρός της Πόπη Ζαβακοπούλου. Θα ακολουθήσουν οι κεντρικές ομιλίες με τίτλους «Είμαι Γυναίκα και φαίνομαι…» από τη δικηγόρο Βάλια Μήτσιου και «Εθελοντισμός: Κοινωνική προαίρεση ή αρχή δικαίου;» από τη συντονίστρια της οργάνωσης «Άρτος Δράση» Ιωαννίνων, παιδαγωγό MSc Έφη Θεοδωροπούλου. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει και μουσικό μέρος με τίτλο «Τραγουδάμε για τη Γυναίκα». Συμμετέχουν οι μουσικοί Μαίρη Θωμαΐδη και Νεφέλη Ράντογλου-Μελά. Επιμέλεια μουσικής Δάφνη Πουρναρά, μουσικός, μέλος ΧΕΝ Ιωαννίνων. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συζήτηση, που θα συντονίσει το μέλος του Δ.Σ ΧΕΝ Ιωαννίνων, δρ. κοινωνιολόγος- ερευνήτρια Ανδρομάχη Μπούνα-Βάιλα.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ «Γυναίκα & Τέχνες», με ώρα έναρξης στις 11 το πρωί. Την κεντρική ομιλία θα κάνει η σκηνοθέτιδα, μέλος του Δ.Σ. της ΧΕΝ Ιωαννίνων Χριστίνα Ράδη με τίτλο «Η γυναίκα στον ελληνικό κινηματογράφο».
Θα ακολουθήσει μια γνωριμία με τις θεατρικές σχολές της πόλης των Ιωαννίνων. Το
ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα κάνει μια παρουσίαση με θέμα «Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα: Ηρωίδες ως σύμβολα», θεατρικά αναλόγια θα παρουσιάσουν το Θέατρο Actina και το Θέατρο Κύκλος, ενώ μια παρουσίαση για τις «Καλλιμάρτυρες» θα κάνει και εκπρόσωπος του Φορέα Δράσεων και Υπηρεσιών Πολιτισμού Kalliergon. Η δεύτερη ημέρα θα κλείσει όπως και η πρώτη, με μουσικό πρόγραμμα και συζήτηση.
Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η δε γυνή….» από τις Σεβαστή Φωτίου και Ζέτα Καρκαμπούνα, και εικαστικά έργα από τη Wafa Chergui (Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου).

Σχετικά άρθρα

«Γυναίκα & Ένδυμα» από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων

«Μη μ’ Αγγίζεις» από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών

Στέγη σε φοιτήτριες για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση