Αίθουσα Σύνταξης Καθημερινά

Στις 3 Φεβρουαρίου η «Πίτα του Ηπειρώτη 2019»

Στο κοινό χρέος, στον κοινό αγώνα για την προκοπή της Ηπείρου είναι αφιερωμένη η «Πίτα του Ηπειρώτη 2019», που οργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ), ο κορυφαίος φορέας της ηπειρώτικης αποδημίας στον κόσμο, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη», είναι το μεγαλύτερο ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα. Με τη συμμετοχή, για φέτος, εκατό και πλέον χορευτικών ομίλων, με πάνω από 3.000 χορευτές, πλήθος ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου, του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της ΠΣΕ με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, της Χορωδίας της Ομοσπονδίας Κερκυραίων Αττικής «Ιωάννης Καπποδίστριας» Φαιάκων Ωδή, του Πολυφωνικού Ομίλου «Τα Δελβινακιώτικα», της Ομοσπονδίας Ένωση Αποδήμων Επαρχίας Λιβαδιάς Βορείου Ηπείρου και του Πολυφωνικού Ομίλου «Πεντάτονο» με κυρατζή τον Βαγγέλη Κώτσου, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα, μοναδικό στην εποχή μας.
«Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να πέμπουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας. Οι απόδημοι Ηπειρώτες είναι μαθημένοι, γενιές τώρα, στο να κάνουν την αγωνία, αγώνα κι αλληλεγγύη, το χώρια, όλοι μαζί, τη φτώχια, προκοπή. Σήμερα που όλα αυτά τα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αφιερώνει την “Πίτα του Ηπειρώτη” στο κοινό χρέος, στον κοινό αγώνα για την προκοπή της Ηπείρου, καθώς και την ξενιτιά», αναφέρεται σε κείμενο για την εκδήλωση.
Μια άγρα από τα σημαντικότερα ηπειρώτικα τραγούδια συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της «Πίτας του Ηπειρώτη», διάρκειας τριών ωρών. Με σολίστ τον Ναπολέοντα Δάμο, οι κορυφαίοι ηπειρώτες κλαρινίστες Θοδωρής Γεωργόπουλος, Δόκιμος Χαραλάμπους, Γιώργος Ιωάννου, Μάκης Κωνσταντίνου, αλλά και νέοι Αντώνης Κακούρης, Ιωάννα Χαραλάμπους και Χριστίνα Τζαλαλή, καθώς και οι ηπειρώτικες κομπανίες των Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου και Αντώνη Κακούρη, με τους Αντώνη Ξυδέα και Παύλο Μπατσικούρα στο βιολί, τους Μιχάλη Ζάμπα και Γιώργο Σάρρο στο λαούτο και τους Σάκη Κάκκο, Αριστείδη Τζαρτζούλη και Νίκο Κατσαρό στο ντέφι, θα συνοδεύσουν τους τραγουδιστές Σάββα Σιάτρα, Παγώνα Αθανασίου, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Γιώργο Σάρρο, Δάφνη Νικολάου και Αδελφούς Κόντη.
Το μουσικό πρόγραμμα είναι διανθισμένο από ιστορικά και λαογραφικά κείμενα του τζουμερκιώτη λαογράφου Χρήστου Τούμπουρου, παρουσιάζουν οι ηπειρώτες ηθοποιοί Γιούλη Ζήκου, Σπύρος Πούλης και Χριστόφορος Ζαραλίκος, συνοδευόμενοι από τη Μαρίκα Γκόνη στην εκφώνηση των χορευτικών τμημάτων και των χοροδιδασκάλων.
Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτελούν οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που εδώ και εννέα χρόνια ενσωματώθηκαν στην «Πίτα του Ηπειρώτη», αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους.
Φέτος, οι Ηπειρώτες καλωσορίζουν τη Γενική Συνομοσπονδία Επτανησίων Ελλάδος και τους επτανησιακούς αποδημικούς συλλόγους της Αττικής, που με πάνω από 300 χορευτές και με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Τριανταφύλλου, θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση επτανησιακούς χορούς.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.