ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Αθανάσιου Ψαλίδα

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Δάσκαλο του Γένους και πρώτο διευθυντή της Καπλανείου Σχολής Αθανάσιο Ψαλίδα διοργανώνει η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και την Κοινότητα Μαρμάρων.

Η τιμητική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 11 Ιουνίου, στον χώρο της Μονής Αγίας Παρασκευής στα Μάρμαρα, κτήτορας της οποίας είναι η οικογένεια Ψαλίδα, ενώ θα προηγηθεί λειτουργία στην εκκλησία της Μονής. «Διαλέξαμε αυτόν τον χώρο, γιατί υπάρχει ιστορική σχέση με την οικογένεια Ψαλίδα, θέλαμε να γίνει εκεί όπου υπάρχει το αποτύπωμα της οικογένειας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ε.Λ.Σ.Η. Χάρης Λεοντάρης. «Πιστεύουμε ότι η παρουσία του κόσμου θα ενισχύσει αυτή την προσπάθειά μας, γιατί τα ιστορικά κειμήλια θεωρούμε ότι έρχονται από το παρελθόν, αλλά τα μελετάμε σήμερα για να καλλιεργούμε τη μνήμη και κατά κάποιο τρόπο να τα έχουμε ως βοήθημα για το μέλλον», τόνισε.
Η πρωτοβουλία της Ένωσης ελήφθη από γνήσιο ενδιαφέρον και το αίσθημα ευγνωμοσύνης προς έναν άνθρωπο, που συνέδεσε τη ζωή του με την ιστορία της πόλης και σημάδεψε την εποχή της Νεοελληνικής Αναγέννησης, όπως ανέφερε ο κ. Εργολάβος. «Η ζωή και το έργο του αποκαλύπτει σε όλο το μεγαλείο την πορεία του ελληνικού διαφωτισμού αλλά και τη βασανιστική πορεία του έθνους προς το 1821», σημείωσε, εξηγώντας πως η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Χαρακτήρισε, ακόμη, «παρήγορο» το γεγονός πως ο Δήμος Ιωαννιτών αποδέχθηκε το αίτημα για την τοποθέτηση της προτομής του Ψαλίδα σε εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου, «για να φωτίζει με την παρουσία τους τις επόμενες γενιές».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από τον φιλόλογο – συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ.Η. Σπύρο Εργολάβο με θέμα «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας, η Καπλάνειος Σχολή και το Λύκειο Λευκάδας», την αναπληρώτρια διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου με θέμα «Τα Γιάννινα στην εποχή του Ψαλίδα», την επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο Βουλγαρίας Ελένη Κουρμαντζή με θέμα «Αθανάσιος Ψαλίδας – Αικατερίνη Β΄: Μια αφιέρωση και ένα πόνημα (1791 – 1792)» και το μέλος Δ.Σ. ΕΛΣΗ Αλέξανδρο Φαρμάκη με θέμα «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας και η διδασκαλία της φιλοσοφίας του». Θα συντονίσει ο φιλόλογος – συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την ΕΛΣΗ

Ηπειρωτικός Αγών

Πρόταση για ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στη Βουλή

Ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ποιητικού της διαγωνισμού η ΕΛΣΗ