ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δύο συναντήσεις για τη συνύπαρξη με την καφέ αρκούδα

Δύο ανοιχτές συναντήσεις διοργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE ARCPROM – Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe» (LIFE18 NAT/GR/000768).

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών και την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων.
Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με την τοπική κοινωνία, με στόχο την ενημέρωση για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την παρουσία της καφέ αρκούδας στην περιοχή. Τα θέματα που θα συζητηθούν, αφορούν τρόπους βελτίωσης της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και τη συμβολή του LIFE ARCPROM σε αυτή την κατεύθυνση, τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και το νέο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Πρόγραμμα LEADER/CLLD 2023 – 2027). Στη συζήτηση θα συμβάλουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την «Καλλιστώ», τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας-Πύλης Α.Ε.
Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας», στην οποία έχουν προσκληθεί τοπικοί φορείς και οργανώσεις, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Η Πλατφόρμα αποτελείται από εκπροσώπους διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών/κοινωνικών εταίρων (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, Περιφέρεια, Δήμοι, παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και Σύλλογοι/Συνεταιρισμοί παραγωγών, Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Αναπτυξιακές Εταιρείες και Επιμελητήρια, κάτοικοι της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό). Όλα αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη/κοινωνικοί εταίροι έχουν εκφράσει την πρόθεση να εργαστούν από κοινού για την ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας και την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας.

Η είσοδος και στις δύο συναντήσεις είναι ελεύθερη για τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει. Σε περίπτωση αδυναμίας αυτοπρόσωπης παρουσίας, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μέσω zoom στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83043914463?pwd=VGhyUkw3WHk0TW1ITWxrdWd4L2xaQT09.

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση του LIFE ARCPROM στο φεστιβάλ της Βωβούσας