Η φωτογραφία είναι του Μιχάλη Βακάρου από το photoioannina.blogspot.com
Αίθουσα Σύνταξης Καθημερινά

Το δρώμενο των Μωμό(γ)ερων στην Ανατολή

Το ποντιακό παραδοσιακό δρώμενο των Μωμό(γ)ερων θα πραγματοποιήσει και φέτος, ανήμερα των Φώτων, στην Ανατολή, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Η έναρξη του δρώμενου θα γίνει στις 11 το πρωί από τα γραφεία της Αδελφότητας (Κερασούντος 13). Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δώδεκα χορευτές και οι επτά σατυρικές μορφές θα περιπλανηθούν στους δρόμους της Ανατολής, δίνοντας ευχές για το νέο έτος. Το δρώμενο θα κορυφωθεί στην κεντρική πλατεία της Ανατολής (πλατεία Ελευθερίας), στις 4.30 το απόγευμα, με ποντιακό γλέντι, ποντιακά εδέσματα και άφθονο ποτό.
Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια) είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο, το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Οι ρίζες του βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους, αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.
Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων. Κατ’ άλλους υπάρχει σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό θεό Μώμο, ο οποίος ήταν ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας.
Στο δρώμενο παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας, με την αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων, όπως λύκων και τράγων, ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων.
Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο «αράπης». Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη, η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας «αράπης»). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο «αράπη» με τον γέρο Κιτί Γοτσά.
Στα τέλη του 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Σχετικά άρθρα

Και του χρόνου

Αψήφησαν τον παγετό και βούτηξαν στην Παμβώτιδα

Αγιασμός των υδάτων σε πολικές συνθήκες