Καθημερινά

Τα Χριστούγεννα όπως πρέπει να είναι

Αν σας βγάλει ο δρόμος, να πάτε προς τα’κει. Μπορεί να γίνεται κακός χαμός από τον κόσμο, αλλά θα σας αποζημιώσουν η περιήγηση στον Μύλο και το εργαστήριο της σοκολάτας, οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά, οι πάπιες και οι χήνες, που φέρνουν τις βόλτες τους δίπλα στο ποτάμι. Είναι ακριβώς όπως τα παιδιά ονειρεύονται τα Χριστούγεννα.

Την Κυριακή το πρωί από την κεντρική πλατεία της πόλης ξεκινούσαν έξι λεωφορεία (τόσα τουλάχιστον μετρήσαμε εμείς) με προορισμό τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Στη μοναδική διαθέσιμη στάση, πριν από την Καλαμπάκα, γινόταν το αδιαχώρητο. Πάνω από δέκα λεωφορεία ήταν σταθμευμένα, πολύ δύσκολα μπορούσε να χωρέσει κι άλλο. Οι οιωνοί δεν ήταν πολύ καλοί για την εξέλιξη της μονοήμερης εκδρομής. Αλλά οι περισσότεροι, έχοντας την εμπειρία προηγούμενων χρόνων, αυτό το ήξεραν. Τέτοια εποχή τα Τρίκαλα είναι μάλλον ο νούμερο 1 προορισμός σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και καθόλου τυχαία. Ο Μύλος των Ξωτικών είναι ακριβώς όπως θα πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Ξεπερνά τη φαντασία των παιδιών και τις προσδοκίες των μεγάλων. Κι ενώ οι περισσότεροι από τους ενήλικες ταξιδιώτες είχαν οπλιστεί με περίσσια υπομονή και λογάριαζαν την ώρα, που θα έχαναν, στην αναμονή σε κάθε παιχνίδι ή θεματικό κιόσκι, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Αυτό που συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών είναι άκρως επαγγελματικό και άρτιο. Οι διοργανωτές, κουβαλώντας την εμπειρία των επτά χρόνων λειτουργίας του, είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν πλήθος κόσμου, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία του. Όταν οι ανάγκες το απαιτούν, αλλάζουν έγκαιρα την κυκλοφορία των πεζών και διοχετεύουν αλλού την κίνηση στα αυτοσχέδια δρομάκια. Υπάρχουν παντού άνθρωποι, που δουλεύουν ασταμάτητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Καθαρίζουν διαρκώς τις τουαλέτες, ανανεώνουν τα είδη υγιεινής, μαζεύουν τα σκουπίδια από πάγκους ή από κάτω (αν και σπάνια θα βρείτε κάτι πεταμένο στο χώμα, καθώς ο επισκέπτης ντρέπεται να λερώσει έναν χώρο τόσο καθαρό). Από τα μεγάφωνα ενημερώνουν διαρκώς για τις εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα στην κεντρική σκηνή του, αλλά και για τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσει ένα μικρό παιδί αν χαθεί. Η αίσθηση που αφήνει ο Μύλος στον επισκέπτη, ο οποίος ομολογουμένως ξοδεύει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στις διάφορες δράσεις και προϊόντα, είναι πως έχει φτιαχτεί για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Όχι για να… αρπάξει ό,τι βρει και να… ξεπετάξει τα Χριστούγεννα. Σέβεται τα χρήματα που ο κόσμος αφήνει εκεί και του τα επιστρέφει σε παροχή υπηρεσιών, μοναδικό χριστουγεννιάτικο ντεκόρ και ανθρώπινο δυναμικό, που εργάζεται άοκνα, για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Και γι’ αυτό χαρήκαμε διπλά, όταν στα Τρίκαλα συναντήσαμε τα… Γιάννενα, καθώς μεγάλος χορηγός αυτού του μοναδικού θεματικού πάρκου είναι το γιαννιώτικο φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.

Αν σας βγάλει ο δρόμος, να πάτε προς τα’κει. Μπορεί να γίνεται κακός χαμός από τον κόσμο, αλλά θα σας αποζημιώσουν η περιήγηση στον Μύλο και το εργαστήριο της σοκολάτας, οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά, οι πάπιες και οι χήνες, που φέρνουν τις βόλτες τους δίπλα στο ποτάμι. Είναι ακριβώς όπως τα παιδιά ονειρεύονται τα Χριστούγεννα.

 

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία