ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Ελπίδα Ζωής» για αύξηση των γεννήσεων στο Ζαγόρι

Το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, παρουσίασε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, στο πλαίσιο κοινής δράσης της με την Βίκος Α.Ε., σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στους Ασπράγγελους του Δήμου Ζαγορίου.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις γυναίκες, που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Ζαγορίου και είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους.
Εκ μέρους της HOPEgenesis, η project manager Εύα Παπαδάκη αναφέρθηκε στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, εστιάζοντας στον Δήμο Ζαγορίου. Βάσει πληθυσμού (3.804 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011), θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς πτωτική τάση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με οκτώ το 2017, επτά το 2018 και έξι το 2019.
«Το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα για τη χώρα μας γενικότερα. Δυστυχώς ο πληθυσμός γερνά, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Ως Περιφέρεια Ηπείρου, προσπαθούμε, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, να είμαστε κοντά πάντα σε όλα τα θέματα που την απασχολούν. Η HOPEgenesis με τη στήριξη της οποίας και στην Ήπειρο είχαμε γεννήσεις, επιτελεί σημαντικό έργο, τώρα πλέον και με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε.», ανέφερε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ηπείρου στην εκδήλωση.
Ευχαριστίες στην εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. και την HOPEgenesis για τη στήριξη των οικογενειών, που επιθυμούν να φέρουν στο κόσμο παιδιά, εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γεώργιος Σουκουβέλος. «Το πρόγραμμα «Ελπίδα ζωής» είναι και η δική μας ελπίδα για να ξαναζωντανέψει ο όμορφος Δήμος μας! Εμείς με τη σειρά μας θα είμαστε κοντά στα νέα ζευγάρια, προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να μειώσουμε το ζήτημα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τον τόπο μας», τόνισε.
Παρών στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς και ενδιαφερόμενα ζευγάρια.
«Ως εταιρεία είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος μας συγκινεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία μας με τη HOPEgenesis, θέτουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Προσεγγίζοντας με σεβασμό το κάθε χωριό, την κάθε γυναίκα, στοχεύουμε στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το μέσο για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της κοινωνίας», επισήμανε σε δήλωσή του ο sales & marketing director της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. Κωνσταντίνος Σεπετάς.

Σχετικά άρθρα

Διάκριση για 10η χρονιά στα βραβεία True Leaders by ICAP CRIF

Ηπειρωτικός Αγών

Συνεχίζουν να μεγαλώνουν την οικογένεια της Ηπείρου

«Στη σκιά του Κριάκουρα» στη μνήμη της Ελπίδας Γιώτη

Ηπειρωτικός Αγών