Καθημερινά

«Τα σπάργανα του Χριστού» στο Κάστρο

Τα «σπάργανα το Χριστού», ένα έθιμο που συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη και έρχεται από το βάθος του χρόνου, αναβίωσαν γυναίκες του Κάστρου των Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του Δ’ Ιουστινιάνειου ΚΑΠΗ και τη συνδρομή μελών του Συλλόγου «Το Κάστρο».

Από νωρίς το πρωί, στην πλατεία Μίνωος Μάτσα, η κυρά Μάχη και άλλες γυναίκες άναψαν τη φωτιά και τοποθέτησαν πάνω της μια πλάκα, για να ψήσουν τα «σπάργανα». Τηγανίτες, δηλαδή, που στη συνέχεια τις μέλωσαν σε ζαχαρόνερο και μέλι, με καρύδια και κανέλα, προσφέροντάς τες στα μέλη του ΚΑΠΗ, αλλά και σε όσους εκείνη την ώρα έκαναν τη βόλτα τους στο Κάστρο. Ανάμεσά τους και η εντεταλμένη για τα κληροδοτήματα δημοτική σύμβουλος Γεωργία Γιώτη.
Τα «σπάργανα το Χριστού» είναι ίσως, το πλέον παραδοσιακό έθιμο στην Ήπειρο και, μάλιστα, αναφέρονται και στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού.
«Ελάτε εδώ γειτόνισσες,
και εσείς γειτονοπούλες,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν’ αλλάξουμε…».
Τα «σπάργανα το Χριστού» ετοιμάζονταν για το τραπέζι της παραμονής, όταν όλη η οικογένεια ήταν μαζεμένη κοντά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί έψηναν τις τηγανίτες, πάνω σε πυρωμένη πλάκα.

Σχετικά άρθρα

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση

Προσωρινά εκτός των τειχών οι κάδοι απορριμμάτων στο Κάστρο

Μάιος 1913: Ο τουφεκισμός των δύο σοφέρ στα Γιάννενα

Αλέξανδρος Μωυσής