ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Ένα έψιλον από μακριά…» και μια σφυροκοπημένη επιγραφή

Με δύο νέες αναρτήσεις στη σελίδα της στο facebook (https://www.facebook.com/amiogr) συνεχίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες», στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό.

Για τον Φεβρουάριο, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Γεωργούλας επιλέγει και σχολιάζει έναν από τους τρόπους που η επιστήμη σήμερα ανιχνεύει την καταγωγή των προσκυνητών, οι οποίοι προσέρχονταν στο μαντείο της Δωδώνης και κατέθεταν στους θεούς της τα ερωτήματά τους, χαραγμένα σε μικρά ελάσματα μολύβδου. Το «κλειδί» στην αναζήτηση της καταγωγής προσφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδιοτυπία ενός γράμματος από περιοχή εκτός Ηπείρου. Το έλασμα-ερώτημα του 5ου αι. π.Χ. εκτίθεται στην Αίθουσα 6 για το ιερό της Δωδώνης.

Ιστορικές πληροφορίες για έναν από τους ηγεμόνες των Ιωαννίνων, οι οποίες συνάγονται από μια αποσπασματικά σωζόμενη αλλά και σκόπιμα σφυροκοπημένη λίθινη επιγραφή του β’ μισού του 14ου αι. από το Κάστρο των Ιωαννίνων, έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου. Η επιγραφή εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Φεβρουαρίου 20212 αλλά και των προηγούμενων μηνών, που βρίσκονται στο σχετικό «άλμπουμ» (Ψηφιακή Έκθεση – Δράση «Λεπτομέρειες»), καθώς και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια Απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα, στο email leptomeries 100@ gmail.com, δίνεται η δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους, και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ. αρχαιολόγος Βαρβάρα Ν.

Παπαδοπούλου και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Σχετικά άρθρα

Ανίχνευση των «συνταγών» κατασκευής αγγείων και ανάγλυφης εικόνας στις «Λεπτομέρειες» Ιουλίου

«Λεπτομέρειες» από ένα εξάγιο και ένα χάλκινο νόμισμα

Ευρήματα από Κασσώπη και Λαδοχώρι στις «Λεπτομέρειες» του Δεκεμβρίου

Αποστόλης Τζελέτας