ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Διεθνές συνέδριο για τον Αλή πασά και την εποχή του

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής περιόδου που τα Γιάννενα ήταν υπό την ηγεμονία του Αλή Πασά, αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Eπιτροπής «Ελλάδα 2021», διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Αλή πασάς και η εποχή του» το τριήμερο 22-24 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Το συνέδριο, που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των υγειονομικών συνθηκών, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, με χαιρετισμούς του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, της διευθύντριας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μαρίας Χριστίνας Χατζηιωάννου και του ομότιμου διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Βασίλη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, ενώ αντιφώνηση θα κάνει ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Αναστάσιος Παπασταύρος.
Στις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη συνεδρία με θέμα «Τα Γιάννενα και ο Αλή πασάς». Ομιλητές θα είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσια Γιακωβάκη με θέμα «Μια νέα Αθήνα; Ελληνικές εικόνες για τα Γιάννενα στα όψιμα χρόνια του Αλή πασά», ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαγεωργίου με θέμα «”Prospetto del Sistema Governativa …di Principe Vesir Ali Pasa”: όψεις του συστήματος διακυβέρνησης του Αλή πασά σε ανέκδοτο έγγραφο του απόρρητου αρχείου του Βατικανού» και ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημιακού κολλεγίου «Λόγος» της Αλβανίας Κωνσταντίνος Γιακουμής και ο, αρχαιολόγος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αλβανίας Σπύρος Νίκας με θέμα «”Cuius Auctoritas Eius Iurisdictio?”: αναστοχασμοί για τις αλλαγές εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας εντός του πασαλικίου Ιωαννίνων».
Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες τέσσερις συνεδρίες. Τίτλος της δεύτερης συνεδρίας, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, είναι «Όψεις της οικονομίας». Το θέμα «Τα τσιφλίκια του αληπασαδικού οτζακίου. Μια προσέγγιση μέσα από ελληνικό και οθωμανικό αρχειακό υλικό» θα αναπτύξει η δρ. Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ανεμοδουρά, με θέμα «Αλβανοί γαιοκτήμονες στη Θεσσαλία στον μακρύ 19ο αιώνα: η περίπτωση του Αλή πασά» θα μιλήσει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φένια Λέκκα, «Η παρουσία του Αλή πασά στη Θεσσαλία και η εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας του» είναι ο τίτλος του θέματος που θα πραγματευτεί ο δρ. Χωροταξίας-Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αρχαιολόγος Γρηγόρης Στουρνάρας, ενώ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ Δημήτρης Δημητρόπουλος θα μιλήσει με θέμα «”Κεσίμι”. Η εφαρμογή μιας οικονομικής πρακτικής στις περιοχές κυριαρχίας του Αλή πασά».
Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η τρίτη συνεδρία με θέμα «Εξεγέρσεις και Επανάσταση». Ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης θα μιλήσει με θέμα «”Κι έφκιανε κάστρα, χαντάκια, κούλιες τριγύρ δια φύλαξες…”: Τεχνικά έργα την περίοδο του Αλή πασά των Ιωαννίνων», ο μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Σαπουνάς θα αναπτύξει το θέμα «Η εξέγερση του πατρός Ευθυμίου Βλαχάβα και ο Αλή πασάς. Νέα στοιχεία και επαναπροσέγγιση του ζητήματος», ενώ με θέμα «Το τέλος του Αλή πασά των Ιωαννίνων και η Ελληνική Επανάσταση» θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός.
«Αρχειακές ετοιμότητες» είναι ο τίτλος της τέταρτης συνεδρίας, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα. Ομιλητές θα είναι ο ιστορικός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Μιχάλης Κοκολάκης με θέμα «Το αρχείο του Αλή πασά και η συλλογή Φάρη της Εθνικής Βιβλιοθήκης», η επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Temple των Η.Π.Α. Emily Neumeier με θέμα «Locating the Myth of Ali Pasha’s Treasure in Archives and Museums», η λέκτορας του πανεπιστημίου των Τιράνων Andi Rembeci, ο Sokol Çunga από τα Κεντρικά Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και ο ερευνητής-οθωμανολόγος Ermal Nurja με θέμα «Αρχείο Αλή πασά στα Κεντρικά Αρχεία του Αλβανικού Κράτους: Εντοπισμός, μεταγραφή και έκδοση», και ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δώρης Κυριαζής με θέμα «”Η γλώσσα …κόκκαλα τσακίζει”: σχέσεις ισχύος και υποτέλειας μέσα από τα έγγραφα του αρχείου Αλή πασά των Ιωαννίνων».
«Ιστοριογραφικές και πολιτισμικές προσλήψεις» είναι ο τίτλος της πέμπτης και τελευταίας συνεδρίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου με προεδρεύουσα την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά. Πρώτη ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βάσω Ρόκου με θέμα «Κώστας Παπανικολάου – ο Γραμματικός του Αλή πασά. Αντανακλάσεις πολιτισμού σε μια συγκυριακή αυτοβιογραφία». Με θέμα «Ο Αλή πασάς στην αμερικανική θεατρική σκηνή. Η περίπτωση του The Grecian Captive του Mordecai Noah (1822)» θα μιλήσει η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Μαρία Γεωργοπούλου, ενώ «Αληπασιάδες» τιτλοφορείται η ομιλία της επισκέπτριας καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος» του Veliko Tyrnovo της Βουλγαρίας Ελένης Κουρμαντζή. Η συνεδρία θα κλείσει με τις ομιλίες «The European symbols of Ali Pasha Tepelena: the constitution and his heraldic» από τον δρ. Ιστορίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αλβανίας Dorian Koçi και « Ο Αλή Τεπελενλή και ζητήματα ιστοριογραφίας: από τη “σοσιαλιστική” ανάγνωση και τις εθνικές αφηγήσεις στη δημόσια Ιστορία « από τον επίκουρο καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ηλία Σκουλίδα.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση. Το συνέδριο θα μεταδίδεται σε live streaming από το κανάλι του δήμου Ιωαννιτών στο YouTube.
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, θα οργανωθεί επίσκεψη στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας και ξενάγηση στο «Μουσείο Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου» από τον διευθυντή του Μουσείου Φώτη Ραπακούση.

Σχετικά άρθρα

Διεθνές συνέδριο στα Γιάννενα με θέμα τον αντισημιτισμό

Αποστόλης Τζελέτας

Διεθνές συνέδριο: «Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών»

Τίμησε τον Τάσο Παπασταύρο ο δήμος Ιωαννιτών