ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Διαφωτισμός και η Παιδεία στα Ιωάννινα»

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Διαφωτισμός και η Παιδεία στα Ιωάννινα» διοργανώνουν ο δήμος Ιωαννιτών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής.
Στην 1η συνεδρία, με πρόεδρο τον καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Διονύση Δρόσο, θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης στο πανεπιστήμιο του Cambridge John Robertson με θέμα «The value of variety in Enlightenment» και ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών Πασχάλης Κιτρομηλίδης με θέμα «Ο Διαφωτισμός και η πολιτισμική γεωγραφία της Ευρώπης. Οπτικές από τα Νοτιοανατολικά». Θα ακολουθήσουν συζήτηση και μουσικό πρόγραμμα με έργα του Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ από μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει τέσσερις συνεδρίες, στις οποίες θα προεδρεύσουν κατά σειρά ο καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Πέτσιος, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ξούριας.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
09.00-10.30: 2η συνεδρία
– Δημήτρης Καργιώτης, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Τι είναι Διαφωτισμός; Για τη γέννηση και την εμβέλεια ενός ερωτήματος».
– Στέφανος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου: «Αιτήματα και διακυβεύματα του Διαφωτισμού: κριτικός αναστοχασμός και αυτεξουσιότητα».
10.30-12.30: 3η συνεδρία
– Αλεξάνδρα Σφοίνη, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Συστήματα αξιών στη Γεωγραφία της Ευρωπαϊκής Τουρκίας του Ψαλίδα (1817-1822)».
– Κωνσταντίνος Πέτσιος: «Το “Δίκαιον της Φύσεως” του Αθανασίου Ψαλίδα: ένα άγνωστο φιλοσοφικό χειρόγραφο της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού»
– Νικόλας Πίσσης, επιστημονικός συνεργάτης του Institut für Griechische und Lateinische Philologie, Freie Universität Berlin: «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας και η ρωσική προσδοκία».
12.30-14.00: 4η συνεδρία
– Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Στις απαρχές της γιαννιώτικης κοινωνικής ηθογραφίας: Γιάννης Βηλαράς και Αθανάσιος Ψαλίδας».
– Γιάννης Ξούριας: «Η “νέα λύρα”. Επισημάνσεις στο ποιητικό έργο του Γιάννη Βηλαρά».
18.00-20.00: 5η συνεδρία
– Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου «Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος» του Veliko, Tyrnovo, Βουλγαρία: «Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι Λόγος Περί Ελευθερίας: Σκέψεις περί του ανώνυμου συγγραφέα».
– Κωνσταντίνος Ηροδότου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Πολιτικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών: «Νέα στοιχεία για τον Αναστάσιο Σπάχο».
– Γιάννης Καρράς, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Παιδιά της Ηπείρου. Εκπαίδευση μεταναστών στη Μικρά Ρωσία από τον 17ο μέχρι τον 19ο αι.»
Το συνέδριο θα κλείσει με τις καταληκτήριες σκέψεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, τα οποία θα παρουσιάσουν οι Πασχάλης Κιτρομηλίδης και John Robertson.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2651313501 (11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00 εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου). Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται απευθείας μέσα από το κανάλι του δήμου Ιωαννιτών στο YouTube.

Σχετικά άρθρα

Διεθνές συνέδριο στα Γιάννενα με θέμα τον αντισημιτισμό

Αποστόλης Τζελέτας

Διεθνές συνέδριο: «Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών»

Διεθνές συνέδριο για τον Αλή πασά και την εποχή του