Καθημερινά

Εννιά τετραγωνικά μέτρα πρασίνου για κάθε Γιαννιώτη

Τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την προστασία, την ορθή χρήση και λειτουργία των δημοτικών, κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, καθώς και τις αρχές, τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές, που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο, περιλαμβάνει ο Κανονισμός Πρασίνου, που συντάχθηκε από το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών.

Η προστασία του πρασίνου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του δήμου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τέτοιος Κανονισμός, όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό, σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010 και αφορούσε την αποτύπωση και συγκριτική ανάλυση της χωρικής κατανομής του αστικού πρασίνου έντεκα ελληνικών πόλεων, το ποσοστό αστικού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης της πόλης των Ιωαννίνων είναι 4,76%, κάτω από το συνολικό μέσο όρο των υπό μελέτη περιπτώσεων, ενώ η αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στον δήμο Ιωαννιτών είναι 5,80 τετραγωνικά μέτρα.

Στόχος του δήμου είναι να προσεγγίσει τα 9 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, που -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- είναι η αναλογία ελεύθερης και φυτεμένης έκτασης ανά κάτοικο, που πρέπει να εξασφαλίζει μια πόλη για να είναι βιώσιμη.

Ο Κανονισμός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τους κανόνες χρήσης, τις επιτρεπτές ή μη ενέργειες εντός των ορίων τους, τους περιορισμούς στη χρήση τους και τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις που προκύπτουν από απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.

«Για εμάς, ως δημοτική αρχή, η διαβούλευση, ο συνεχής διάλογος, αλλά και η αλληλεπίδραση και ο σεβασμός στην άποψη των συμπολιτών μας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο Κανονισμός βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου Ιωαννιτών, καλώντας τους πολίτες να μελετήσουν το σχέδιο και να γράψουν τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα ενσωματωθούν στη τελική πρόταση. «Για εμάς η αναβάθμιση, διασφάλιση και προστασία των κοινόχρηστων χώρων αποτελούν μέλημα πρώτης προτεραιότητας», υπογράμμισε η κ. Βασιλείου.

Στον Κανονισμό προβλέπεται η επιβολή προστίμου για την κοπή ή καταστροφή κοινόχρηστου πρασίνου, δέντρου ή θάμνου, αλλά και για τη ρίψη απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, σε συνδυασμό με τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών. Η επιβολή προστίμου ιδίως για τα δέντρα, πέρα από την κατ’ ελάχιστον τιμή, συνδυάζεται και με κριτήρια όπως η σπανιότητα, η υγεία και η ηλικία του δέντρου.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δέντρου ιδιαίτερης γεωπονικής, μορφολογικής, ιστορικής ή αισθητικής αξίας, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 1000 ευρώ.

Ακόμη, για την παρακώληση των δενδροκομικών εργασιών, που οφείλεται σε στάθμευση οχήματος σε οδό που η υπηρεσία πρασίνου έχει προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιηθεί κλάδευση δέντρων, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να μην μπορούν να παρέμβουν για να κάνουν τη δουλειά τους και να μην παρέχονται οι υπηρεσίες που πρέπει στο σύνολο», σημείωσε.

Τα έσοδα που θα εισπράττονται από τα πρόστιμα, πάντως, θα προορίζονται αποκλειστικά για τη συντήρηση, διατήρηση και αύξηση του κοινόχρηστου πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας