ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Και διά ζώσης και διαδικτυακά από την Ύδρα

«Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης» είναι ο τίτλος που έχει επιλεγεί για το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που φέτος θα οργανωθεί στην Ύδρα στις 11-14 Ιουλίου, με πρωτοβουλία πάντα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε συνδιοργάνωση πλέον με το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του τμήματος.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται αυτή τη χρονιά σε υβριδική μορφή, λόγω της κατάστασης που σχετίζεται με την υγειονομική κρίση. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα περιλαμβάνει δια ζώσης παρουσία, με τήρηση υγειονομικών πρωτόκολλων, ωστόσο θα υπάρχει και πρόβλεψη να μεταδίδεται ζωντανά από την Ύδρα, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ύδρας. Μετά από έξι χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται και φέτος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης. Τα προηγούμενα χρόνια υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University κ.ά. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων, οι οποίοι και θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες (πάντα υπό την αίρεση ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν).

Ενδεικτικές θεματικές του 7ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών «Mελίνα Mερκούρη», είναι «Γλώσσα και επανάσταση. Η γλωσσική πραγμάτωση της ιδέας της ελευθερίας», «Γλώσσα, δουλεία και χειραφέτηση», «Η γλώσσα ως όργανο αντίστασης στην εξουσία της πολιτικής και του πλούτου», «Η ελευθερία της έκφρασης στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα», «Η έκφραση της διαφορετικότητας στη γλώσσα», «Η δημιουργικότητα ως ελευθερία της γλώσσας» και «Η γλώσσα στην εκπαίδευση – Επίκαιρες προσεγγίσεις».

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και associate του CHS – GR του πανεπιστημίου Harvard Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών στην κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη– Μαλλίδη (nitsi@uoi.gr) και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr.