ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Το «ΒΗΜΑ της Ζωσιμαίας» στα περίπτερα

Από την πόλη των Ιωαννίνων και το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής ξεκινά η προσπάθεια της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» να διαμορφώσει μια σχέση με τα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές να χτίσουν τη δική τους εφημερίδα.

Με συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ, οι μαθητές καλούνται να αναδείξουν ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας των σχολείων και της περιοχής τους, καταθέτοντας προβληματισμούς, σκέψεις, ιδέες και αγωνίες με τη φλόγα και τον ενθουσιασμό της νιότης τους.
Η Ζωσιμαία Σχολή και οι μαθητές της ανέλαβαν τη σύνταξη της πρώτης μαθητικής εφημερίδας αυτού του εκδοτικού εγχειρήματος, δράση που έρχεται έναν χρόνο ακριβώς μετά την εκδήλωση των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» στα Γιάννενα με τίτλο «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο προεπαναστατικός διαφωτισμός και ο Ηπειρωτικός Ευεργετισμός».
«Εκπληρώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε πέρυσι, επιβεβαιώνοντας ότι εκείνη η εκδήλωση δεν συνιστούσε μια “ευκαιριακή επίσκεψη” στον Νομό, παρά ήταν η αρχή μιας προσπάθειας επανασύνδεσης των εφημερίδων μας, με τις τοπικές κοινωνίες, με τα προβλήματα και τα επιτεύγματα της ηπειρώτικης γης, αλλά και κάθε περιφέρειας της χώρας. Την Κυριακή κάνουμε το πρώτο βήμα, βάζοντας στο τιμόνι τους μαθητές της ιστορικής Ζωσιμαίας σχολής», σημειώνεται σε δελτίο τύπου.
Η εφημερίδα των μαθητών της Ζωσιμαίας θα συμπεριληφθεί ως ένθετο στο κύριο σώμα της εφημερίδας και θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά αυτή την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας την σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για μια πλήρη και ολοκληρωμένη εφημερίδα, τεχνικά και τυπογραφικά άρτια, με ξεχωριστό περιεχόμενο και σελιδοποίηση που θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του ομίλου alter ego, που εκδίδει τις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», οι άνθρωποι των οποίων ανέλαβαν την ευθύνη και την υποχρέωση της επιμέλειας και της εκτύπωσης.
Το κύριο θέμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ζωσιμαίας» έχει τίτλο «Βία και κορωνοϊός. Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία». Στο «σαλόνι» της εφημερίδας φιλοξενείται μία συνέντευξη του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, ο οποίος μιλάει για την ιστορία της Ζωσιμαίας και τη σχέση της με τα Γιάννενα, ενώ οι αναγνώστες θα διαβάσουν στις σελίδες της και ένα κείμενο του συγγραφέα Σπύρου Εργολάβου που υπήρξε καθηγητής της Ζωσιμαίας. Επίσης, παρουσιάζονται μια έρευνα από μαθητές για το bullying και τη σχολική πραγματικότητα, ο «δεκάλογος του καλού σχολείου», ένα αφιέρωμα στον λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή και τα «Ταμπάκικα» της πόλης, ρεπορτάζ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρεπορτάζ και barcodes που έφτιαξαν οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους και παραπέμπουν σε δέκα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και στις μεγάλες εκδηλώσεις της Ζωσιμαίας, καθώς και σκίτσα με έμπνευση από την καθημερινότητα και βασισμένα σε παλιές γκραβούρες, από την καλλιτεχνική ομάδα του σχολείου. Τέλος, στο οπισθόφυλλο παρουσιάζονται προτάσεις για χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Σχετικά άρθρα

Εκδρομή αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής στην Πόλη

Τιτίκα Τζάλλα

Η επιστροφή του Εσάτ Πασά στη γενέτειρά του το 1928

Αλέξανδρος Μωυσής

«Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» το Λύκειο Ζωσιμαίας