ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Εξ αποστάσεως θα υλοποιήσει τη φετινή χρονιά η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Σε μία δύσκολη συνθήκη για όλους και για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, σχεδιάστηκαν διαδικτυακές δραστηριότητες και παιχνίδια, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Skype, Zoom).
«Κοντά στους Γλυκήδες» είναι ο τίτλος ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου. Πρόκειται για μία έκδοση της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων, η οποία κέρδισε, μάλιστα, και βραβείο παιδικού βιβλίου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (Αθήνα 1985). Ένα εξαίρετο αφήγημα, με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τις τυπογραφικές διαδικασίες ελληνικών βιβλίων στα τέλη περίπου του 17ου αιώνα. Αναδεικνύει τη συμβολή των εκδοτών και των πνευματικών ανθρώπων της Βενετίας σε μία εποχή που το Γένος των Ελλήνων επιζητούσε την εθνική του αποκατάσταση και την πνευματική και κοινωνική αναγέννηση.
Οι μαθητές θα ακούσουν την ιστορία του Λάμπρου, του ήρωα του βιβλίου. Θα τον ακολουθήσουν σε μία διαδρομή από τα μέρη του στη Βενετία, όπου εκεί θα εργαστεί στο τυπογραφείο των Ηπειρωτών Γλυκήδων. Από το κείμενο θα αναδυθούν οι έννοιες της προσφοράς, της ευεργεσίας καθώς και η δύναμη του ανθρώπου να σταθεί και να εξελιχθεί στις συνθήκες που προκύπτουν. Αφήγηση και παιγνιώδη μάθηση, εμπέδωση με διαδικτυακά παιχνίδια (γνώσεων, μνήμης, κρυπτόλεξο).
Σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού απευθύνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τι μου λείπει;». Με αφορμή το παραμύθι «Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών» της Κβέτα Πατσοφσκά (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2006), οι μαθητές θα δουν τις φιγούρες του παραμυθιού να ζωντανεύουν και θα ακολουθήσουν τον βασιλιά στη διαδρομή του για την αναζήτηση της πριγκίπισσας. Θα σκεφτούν τι λείπει στον καθένα και τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν αυτό που τους λείπει και να αναρτήσουν τη ζωγραφιά τους σε ταμπλό του σχολείου ή να την αφήσουν στη βιβλιοθήκη ή να τη στείλουν στο email zosimaialib@sch.gr . Θα φτιάξουν το δικό τους λουλούδι από τον κήπο του βασιλιά και θα παίξουν με διαδικτυακά παιχνίδια.
Επίσης σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού απευθύνεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αν η αγάπη δεν είχε λόγια». Πρόκειται για μία αλληγορική, πολυεπίπεδη ιστορία για την υπέρβαση των στερεοτύπων (χαρακτήρων, σχέσεων, συμπεριφορών), το δικαίωμα της επιλογής αλλά και τη δύναμη της αγάπης. Με αφορμή το βιβλίο της Béatrice Rodriguez «Η αρπαγή της κότας» (Εκδόσεις Ηλίβατον, 2008), ο κάθε μαθητής θα κάνει την προσωπική του ανάγνωση με οδηγό τη φαντασία του. Δραματοποίηση, κίνηση και διαδικτυακά παιχνίδια.
Τέλος, συνεχίζεται ο κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους της ενότητας «Όσα τόσα κι αν γενούν, παραμύθια πάντα θ’ αρχινούν». Οι αφηγήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, στο τηλέφωνο 2651072863 (υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Αρετή Λαγού και Πολυξένη Μούσιου).

Σχετικά άρθρα

Αστικό πράσινο υπό διωγμόν

Γιώργος Απηλιώτης

Δύο νέες εκδόσεις από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη